Kančí ragú s brusinkovou omáčkou

Mezi nejvybranější pochoutky v podzimním menu patří zvěřina. Má výraznou, lehce pikantní chuť, která je dána způsobem života divokých zvířat. Přestože se v tomto období pořádá spousta honů, nebývá snadné ji sehnat. Naštěstí existují specializované prodejny a ve velkých zavedených řeznictvích se čerstvé srnčí, dančí, kančí i jiné druhy divokého masa také čas od času objeví. Masu od pytláků se raději vyhněte, jen u toho, které pochází z ověřených zdrojů, máme totiž jistotu, že prošlo veterinární kontrolou.

Vyžaduje zvláštní zacházení

Zvěřina představuje specifický druh masa a na to je třeba při přípravě brát ohled. Díky minimálnímu obsahu tuku je velmi náchylná k vysušení, proto se především u starších kusů doporučuje naložení do mořidla z kořenové zeleniny, cibule a octa.

Obecně je zvěřina vhodná pro pečení, minutkovou úpravu, grilování, pečení, vaření i dušení. Výborná je především v kombinaci s kořením, ideální je směs divokého koření (pepř, nové koření, jalovec, bobkový list), doplněná o čerstvé bylinky – majoránku, rozmarýn nebo tymián. Skvěle se kombinuje i s podzimními plody – jablky, dýněmi, houbami či šípky.

Kančí ragú s brusinkovou omáčkou

Příprava: 2 hodiny

Pro 4 osoby

Budete potřebovat:

  • 700 g kančího masa (kýta, plecko)
  • trocha čerstvě mletého pepře
  • snítku rozmarýnu a tymiánu
  • 50 ml olivového oleje
  • máslo podle potřeby
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/2 menšího celeru
  • 2 cibule
  • divoké koření (jalovec, černý pepř, bobkový list, nové koření)
  • 1 lžíci švestkových povidel
  • 2 lžíce brusinkového džemu
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce balzamikového octa nebo 1 lžíci balzamikového krému
  • 4 menší žampiony
  • kousek sádla
  • trochu soli
  • 1 lžíci pohankové nebo jiné bezlepkové mouky
  • 250 ml červeného vína
  • 50 ml smetany na vaření
  • kousek špeku
  • 1 lžíci sušených předem namočených brusinek

 

Příprava:

  1. Odblaněné a očištěné maso nakrájejte na větší kostky. Dejte je do pekáčku, posypejte pepřem, přidejte rozmarýn a tymián a zalijte olivovým olejem. Promíchejte a dejte do chladna, kde bude 1–2 dny odpočívat.
  2. V kastrolu rozehřejte máslo a osmahněte nakrájenou kořenovou zeleninu. Pak vsypte pokrájenou cibuli. Přidejte divoké koření, povidla, brusinkový džem, cukr a orestujte dohněda. Osolte, vlijte ocet a nechte odpařit.
  3. Mezitím na pánvi na sádle orestujte maso, osolte ho. Když maso zhnědne, přendejte je do zeleninového základu. Přidejte špek, zalijte vínem a pomalu duste doměkka. Během dušení dolévejte víno, vodu nebo vývar.
  4. Zatím si na troše olivového oleje orestujte žampiony rozkrojené na půlky.
  5. V misce smíchejte změklé máslo se lžící bezlepkové mouky.
  6. Měkké maso vyjměte spolu s kořením z hrnce a přidejte máslo s moukou. Nechte probublat.
  7. Potom omáčku pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka a přes jemné sítko ještě přeceďte.
  8. Zjemněte smetanou, podle chuti dosolte. Podávejte s opečenými bramborami. Na talíři ozdobte brusinkami a orestovanými žampiony.

 

Náš tip

Pokud máte rádi zvěřinu, ale její přípravou nechcete ztrácet čas nebo nemáte dostatek zkušeností, nenechte si ujít zvěřinové hody – na podzim je pořádá celá řada restaurací a hospůdek.

 

Mohlo by vás zajímat

Zvěřina je bohatá na puriny, proto by ji ve větším množství neměli jíst lidé, kteří mají zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi, trpí dnou či artritidou.

 

Dobrou chuť!

Jak na bezlepkový borůvkový koláč

Stále je čas borůvek, tak proč si neupéct na víkend bezlepkový koláč. Stačí jen pořídit suroviny a cca necelou hodinu přípravy

Jak na bezlepkový borůvkový koláč