pastika

Rychlá domácí paštika na 3 způsoby

Existuje mnoho receptů na domácí paštiky a každý milovník kulinárního umění by tuto lahůdku určitě rád vyzkoušel. Jde o delikatesu, kterou se navíc rádi pochlubíte třeba návštěvě. Pokud si připravíte paštiku sami doma, tak si můžete být 100% jistí, že je bez lepku – a to i bez stopového množství. Jediné, co vás může odradit, je poměrně zdlouhavá příprava. Neztrácejte čas a ochutnejte naše rychlé paštiky – drůbeží, vegetariánskou a rybí. Zaberou vám nanejvýš 30 minut času a jejich chuť vás nadchne.

Jemná z krůtích jater

Příprava: 30 minut

Pro 6 osob

Budete potřebovat:

  • 500 g krůtích jater
  • 125 g másla + 2 lžíce na opečení, nejlépe Tatra farmářské
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 snítku tymiánu
  • 60 ml smetany
  • podle potřeby sůl a pepř
  • 1 malou skleničku brusinkové zavařeniny
  • mandlové plátky na ozdobu

Příprava:

  1. Játra omyjte, osušte a nakrájejte na malé kousky. Dvě lžíce másla rozpusťte a opečte na nich játra asi 8 minut ze všech stran. Přidejte nadrobno pokrájenou cibuli, česnek a tymián, orestujte a odstavte.
  2. Maso nechte lehce vystydnout a přidejte smetanu a měkké máslo. Ochuťte solí, pepřem a vše rozmixujte ponorným mixérem na kaši.
  3. Na dno misek rozložte brusinkovou zavařeninu a misky naplňte paštikou. Vršek uhlaďte a ozdobte plátky mandlí. Před podáváním nechte v lednici ztuhnout několik hodin.

 

Fazolová s ořechy

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

Budete potřebovat:

  • trochu olivového oleje
  • 1 červenou cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • snítku čerstvé nebo špetku sušené saturejky
  • 200 g červených fazolí (doměkka uvařených nebo z konzervy)
  • 5 lžic červeného vína (nejlépe portského)
  • trochu soli a pepře
  • 50 g másla
  • 1 hrst piniových nebo vlašských ořechů

Příprava:

  1. Na oleji osmahněte pokrájenou cibuli a plátky česneku a přidejte lístky saturejky. Vsypte propláchnuté fazole, přelijte je vínem a nechte asi
    5 minut podusit.
  2. Spolu se solí, pepřem a máslem vše ponorným mixérem rozmixujte na jemnou směs. Vmíchejte posekané piniové nebo vlašské ořechy a paštiku nechte odležet v lednici.

 

Lososová s kapary

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

Budete potřebovat:

Příprava:

  1. Filety z lososa nakrájejte, vložte do mísy a smíchejte s najemno nastrouhanou kůrou a vymačkanou šťávou z citronu. Přidejte sherry, polovinu změklého másla a slité, nakrájené kapary (několik si schovejte na ozdobu) a rozmixujte pomocí ručního mixéru.
  2. Směs rozdělte do mističek a zalijte rozpuštěným zbytkem másla, ochuceným zbylými kapary a nasekanými bylinkami. Zakryjte a nechte nejméně 30 minut ztuhnout v lednici.

 

Náš tip

  • Dbejte na to, aby hmota pro výrobu paštik byla vždy jemně umletá.
  • Tento typ paštik uchovávejte pouze v lednici a spotřebujte nejdéle do 5 dnů.
  • Podávejte však při pokojové teplotě, tak nejlépe vynikne chuť.

 

Mohlo by se vám hodit

Paštika má ráda společnost koření – klasikou je zelený pepř, muškátový oříšek či nové koření. Z bylinek vyzkoušejte medvědí česnek, tymián či libeček.

 

Dobrou chuť!

Chutná dýňová polévka

Co je lepšího, než přirozeně bezlepková strava. Uvařit dobrou polévku se určitě vyplatí. Vyzkoušejte dýňovou.

Chutná dýňová polévka
Jak na bezlepkové halušky

Nejen Slováci, ale řada Čechů si ráda pochutná na haluškách. Bohužel celiatici si většinou musí nechat zajít chutě, pokud si al

Jak na bezlepkové halušky