pastika

Rychlá domácí paštika na 3 způsoby

Existuje mnoho receptů na domácí paštiky a každý milovník kulinárního umění by tuto lahůdku určitě rád vyzkoušel. Jde o delikatesu, kterou se navíc rádi pochlubíte třeba návštěvě. Pokud si připravíte paštiku sami doma, tak si můžete být 100% jistí, že je bez lepku – a to i bez stopového množství. Jediné, co vás může odradit, je poměrně zdlouhavá příprava. Neztrácejte čas a ochutnejte naše rychlé paštiky – drůbeží, vegetariánskou a rybí. Zaberou vám nanejvýš 30 minut času a jejich chuť vás nadchne.

Jemná z krůtích jater

Příprava: 30 minut

Pro 6 osob

Budete potřebovat:

  • 500 g krůtích jater
  • 125 g másla + 2 lžíce na opečení, nejlépe Tatra farmářské
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 snítku tymiánu
  • 60 ml smetany
  • podle potřeby sůl a pepř
  • 1 malou skleničku brusinkové zavařeniny
  • mandlové plátky na ozdobu

Příprava:

  1. Játra omyjte, osušte a nakrájejte na malé kousky. Dvě lžíce másla rozpusťte a opečte na nich játra asi 8 minut ze všech stran. Přidejte nadrobno pokrájenou cibuli, česnek a tymián, orestujte a odstavte.
  2. Maso nechte lehce vystydnout a přidejte smetanu a měkké máslo. Ochuťte solí, pepřem a vše rozmixujte ponorným mixérem na kaši.
  3. Na dno misek rozložte brusinkovou zavařeninu a misky naplňte paštikou. Vršek uhlaďte a ozdobte plátky mandlí. Před podáváním nechte v lednici ztuhnout několik hodin.

 

Fazolová s ořechy

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

Budete potřebovat:

  • trochu olivového oleje
  • 1 červenou cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • snítku čerstvé nebo špetku sušené saturejky
  • 200 g červených fazolí (doměkka uvařených nebo z konzervy)
  • 5 lžic červeného vína (nejlépe portského)
  • trochu soli a pepře
  • 50 g másla
  • 1 hrst piniových nebo vlašských ořechů

Příprava:

  1. Na oleji osmahněte pokrájenou cibuli a plátky česneku a přidejte lístky saturejky. Vsypte propláchnuté fazole, přelijte je vínem a nechte asi
    5 minut podusit.
  2. Spolu se solí, pepřem a máslem vše ponorným mixérem rozmixujte na jemnou směs. Vmíchejte posekané piniové nebo vlašské ořechy a paštiku nechte odležet v lednici.

 

Lososová s kapary

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

Budete potřebovat:

Příprava:

  1. Filety z lososa nakrájejte, vložte do mísy a smíchejte s najemno nastrouhanou kůrou a vymačkanou šťávou z citronu. Přidejte sherry, polovinu změklého másla a slité, nakrájené kapary (několik si schovejte na ozdobu) a rozmixujte pomocí ručního mixéru.
  2. Směs rozdělte do mističek a zalijte rozpuštěným zbytkem másla, ochuceným zbylými kapary a nasekanými bylinkami. Zakryjte a nechte nejméně 30 minut ztuhnout v lednici.

 

Náš tip

  • Dbejte na to, aby hmota pro výrobu paštik byla vždy jemně umletá.
  • Tento typ paštik uchovávejte pouze v lednici a spotřebujte nejdéle do 5 dnů.
  • Podávejte však při pokojové teplotě, tak nejlépe vynikne chuť.

 

Mohlo by se vám hodit

Paštika má ráda společnost koření – klasikou je zelený pepř, muškátový oříšek či nové koření. Z bylinek vyzkoušejte medvědí česnek, tymián či libeček.

 

Dobrou chuť!

Broskvový bezlepkový koláč

Ještě je na trhu plno zralých broskví, takže je můžeme použít, povařit a upéci si broskvový bezlepkový koláč. Recept je odměře

Broskvový bezlepkový koláč
Voňavé kuřecí medailonky

Už jsou tady a je jich všude plno, i když jarní mrazíky s letošní úrodou...

Voňavé kuřecí medailonky