husa

Svatomartinská husa s jablky

Husí a kachní maso je lahůdkou, kterou si většina z nás nedopřává příliš často, nicméně ke svátečním příležitostem se skvěle hodí. Svátek svatého Martina se sice nijak speciálně neslaví, ale martinská husička se ve většině domácností na stole objeví. Víte, proč si dáváme právě husu? Podle jedné pověstí byl svatý Martin původně římským vojákem. Později přijal křesťanskou víru a stal se misionářem. Když ho chtěli povýšit na biskupa, nechtěl kvůli své skromnosti tuto hodnost přijmout a ukryl se před vyslanci do husince mezi hejno hus. Ty jej však svým silným kejháním prozradily.

Druhá pověst je prozaičtější: husy prý rušily svým kejháním Martinovo kázání tak, že je za to odsoudil, v den jeho památky musí pykat za svoje provinění na pekáči. Ať je pravda jakákoliv, jisté je, že s pečenou husou chybu neuděláte. Má výraznou chuť a výborné výživové kvality. Sice bývá tučnější, ale několikrát do roka si ji dát můžete. Když ji ještě doplníte jablky a zeleninou, uděláte pro své zdraví i něco navíc.

Svatomartinská husa s jablky

Příprava: 4 hodiny

Pro 8 osob

Budete potřebovat:

  • 1 husu (4–5 kg)
  • trochu soli a pepře
  • 1 kg jablek
  • 3 cibule
  • 2 lžíce nasekané petrželové natě
  • 1–2 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek menšího celeru
  • 250 ml červeného vína
  • 250 ml jablečného džusu

 

Příprava:

  1. Husu důkladně očistěte, omyjte a osušte papírovým ubrouskem. Zvenku i zevnitř ji posypte solí a pepřem. Polovinu jablek oloupejte, rozčtvrťte a zbavte jádřinců. Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky.
  2. Jablka a cibuli promíchejte, přidejte nasekanou petrželovou nať, trochu soli a pepře. Touto směsí naplňte husu a vložte ji do pekáče prsíčky dolů. Otvor sešijte potravinářskou nití, můžete svázat i nohy, aby nádivka nevytékala a husa lépe držela tvar.
  3. Zeleninu očistěte, nakrájejte na kolečka a přidejte k huse. Podlijte ji 150 ml vlažné vody, pekáč zakryjte poklicí a vložte do trouby předehřáté na 180 °C.
  4. Husu upečte dozlatova, budete na to potřebovat asi 3,5 hodiny. V průběhu pečení ji podlévejte směsí vína a jablečného džusu, podle potřeby můžete přidat trochu vody (maximálně 350 ml). V polovině pečení ji obraťte.
  5. Zbylá jablka omyjte, rozčtvrťte a odstraňte jádřince. K huse je vložte až 30 minut před koncem pečení. Sundejte poklici a nechte husu ještě trochu zezlátnout.

 

Náš tip

K pečené husičce se tradičně podávají bramborové lokše. Jejich příprava je velmi jednoduchá, navíc si na nich pochutnáte i bez masa, lze je podávat i nasladko. Předem ve slupce uvařené brambory (400 g) nastrouhejte najemno, přisypte k nim 130 g bezlepkové mouky a trochu soli. Vypracujte těsto, pokud se lepí, přidejte víc mouky. Rozdělte těsto na 6 dílů a na pomoučené ploše z nich vyválejte placky. Na suché pánvi nebo na plotýnce je opečte z obou stran. Ještě horké pomažte rozpuštěným sádlem a poskládejte je na sebe.

 

Mohlo by se vám hodit

Husa bývá hůř k sehnání, navíc pro mnoho rodin je zbytečně velká. Svatý Martin vám jistě promine, když ji nahradíte kachnou, která je pro čtyřčlennou rodinu víc než dostačující. Navíc ji můžete připravit úplně stejným způsobem, stačí jen zkrátit dobu pečení. Osvědčenou kvalitu představuje Vodňanská kachna, navíc speciálně vyšlechtěná tak, aby její maso obsahovalo méně tuku a měla větší prsní partie.

Bez názvu-3

Pochází výhradně z českých chovů a dostává to nejkvalitnější krmivo. Tak vzhůru do pečení a dobrou chuť!

Výborný jahodový bezlepkový zákusek

Znovu nastává čas jahod, a kdo by odolal zakousnout něco sladkého s jahodami. Zkuste zákusek s lehkým krémem.

Výborný jahodový bezlepkový zákusek