imunita

Tři recepty pro zdraví

Především bychom měli vědět, že imunitní systém tvoří soubor mnoha orgánů, patří sem sliznice střev, brzlík, lymfatický systém, slezina a různé druhy bílých krvinek. Pokud je tento systém oslabený, začínají se v těle prudce množit choroboplodné zárodky (viry, bakterie, plísně). Proto je nutné, aby dobře fungoval, a to lze zajistit jedině stálým a vyváženým přísunem hodnotných živin.

Na povzbuzení imunity potřebujeme především pokrmy s vysokým obsahem bílkovin, nenasycených mastných kyselin (omega-3 a omega-6), vitaminů (hlavně A, B6, B12, C a E) a minerálních látek, jako jsou železo, zinek, selen a měď.

Kde, co a jak

A kde hledat? Kvalitní bílkoviny obsahuje maso, vejce, tofu, mléko a mléčné výrobky, luštěniny, ořechy, mák a semínka. Vitaminy a minerály dodá zelenina – česnek, cibule, zelí, křen, červená řepa, citrusy, brambory, kedlubny, celer, karotka, pórek, špenát, mangold, brokolice, černý kořen, řepa fenykl či chřest.

Není důležité jen to, co jíme, ale i jak jíme, čili správné a pravidelné stravování. To znamená dopřát si po ránu vydatnou snídani, do práce či školy si vzít pořádnou svačinu, nevynechat oběd a večer si kromě klasické večeře dát i druhou, menší, abychom nehladověli na noc. Měli bychom jíst bez stresu, v pravidelných intervalech a v menších porcích.

Máme pro vás tři různé tipy na pochoutky, které vaše imunita určitě ocení. Když přidáte pohyb na čerstvém vzduchu a úsměv na tváři, viry ani bakterie si na vás už netroufnou!

Salát z červené řepy

Příprava: 15 minut + chlazení

Pro 4 osoby

Budete potřebovat:

  • 1 červenou řepu
  • šťávu z 1 citronu
  • 2 mrkve
  • kousek křenu (čím více, tím lépe, ale pozor, aby křen nepřehlušil chuť řepy)
  • 2 lžičky cukru
  • 1–2 lžičky soli

Příprava:

  1. Řepu nastrouhejte na hrubé straně struhadla a promíchejte s citronovou šťávou. Přidejte rovněž nahrubo nastrouhanou mrkev a najemno nastrouhaný křen.
  2. Ve 250 ml vody rozpusťte cukr a sůl. Zálivkou zalijte salát, dobře promíchejte. Je-li potřeba, dochuťte ho pár kapkami octa. Před podáváním nechte vychladit.

Náš tip:

Když do salátu použijete čerstvou řepu, vynikne její barva, lehce navinulá chuť a šťavnatost.

 

 Česneková omáčka

Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

Budete potřebovat:

  • 50–80 g sádla nebo slaniny
  • 50–60 g bezlepkové mouky nebo Hrašky
  • 800 ml hovězího vývaru (lze nahradit studenou vodou)
  • 4–5 stroužků česneku
  • mletý bílý pepř a sůl
  • 1–2 lžíce smetany

Příprava:

  1. V kastrolu rozpusťte sádlo, případně opečte slaninu. Zasypte moukou, osmahněte ji, až zrůžoví, zalijte vychladlým vývarem a za občasného míchání vařte asi 20 minut. Pokud použijete Hrašku, stačí provařit 5 minut.
  2. Česnek prolisujete nebo namačkejte a utřete se solí. Vmíchejte ho do omáčky – už nevařte. Dochuťte smetanou a můžete podávat.

Náš tip:

Česneková omáčka je skvělá k drůbežím steakům či k pečenému hovězímu masu. Příloha záleží na chuti, hodí se knedlíky, noky i těstoviny.

 

 Zázvorový sirup

Příprava: 30 minut

Budete potřebovat:

  • 1 zavařovací sklenici se šroubovacím uzávěrem
  • větší oddenek zázvoru – mělo by ho být tolik, aby vyplnil sklenici ze
    tří čtvrtin, záleží tedy na velikosti sklenice
  • 2 citrony v bio kvalitě
  • med podle potřeby

Příprava:

  1. Sklenici i víčko dobře vypláchněte. Citron vydrhněte kartáčkem, důkladně omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Zázvor oloupejte a nakrájejte na kostičky. Dejte je do sklenice střídavě s plátky citronu, měla by být zcela naplněná. Nakonec vše zalijte medem.
  2. Sklenici uzavřete a uložte do chladu, ne však do lednice. Zázvor nechte louhovat 3 dny, potom slijte vzniklý sirup.

Náš tip:

Pro posílení imunity podávejte sirup každý den. Děti od 1 roku užívají 1 lžíci ráno, dospělí si mohou dát druhou večer. Zázvorový sirup není vhodný pouze pro lidi, kteří mají problémy se žaludkem, vyhnout by se mu měly i těhotné a kojící ženy.

 

Foto: Shutterstock

Upečte si bezlepkový perník s jablky

Jednoduchý, časově nenáročný a hlavně chutný zákusek. To je případ i bezlepkového perníku s jablky. Co k odpolední kávě, tak vy

Upečte si bezlepkový perník s jablky
Malinový bezlepkový koláč s pudinkem

Pokud si užíváte léta, zajdete třeba do lesa na trochu malin, nebo je máte na zahradě, či si je koupíte, můžete si na sobotu up

Malinový bezlepkový koláč s pudinkem