imunita

Tři recepty pro zdraví

Především bychom měli vědět, že imunitní systém tvoří soubor mnoha orgánů, patří sem sliznice střev, brzlík, lymfatický systém, slezina a různé druhy bílých krvinek. Pokud je tento systém oslabený, začínají se v těle prudce množit choroboplodné zárodky (viry, bakterie, plísně). Proto je nutné, aby dobře fungoval, a to lze zajistit jedině stálým a vyváženým přísunem hodnotných živin.

Na povzbuzení imunity potřebujeme především pokrmy s vysokým obsahem bílkovin, nenasycených mastných kyselin (omega-3 a omega-6), vitaminů (hlavně A, B6, B12, C a E) a minerálních látek, jako jsou železo, zinek, selen a měď.

Kde, co a jak

A kde hledat? Kvalitní bílkoviny obsahuje maso, vejce, tofu, mléko a mléčné výrobky, luštěniny, ořechy, mák a semínka. Vitaminy a minerály dodá zelenina – česnek, cibule, zelí, křen, červená řepa, citrusy, brambory, kedlubny, celer, karotka, pórek, špenát, mangold, brokolice, černý kořen, řepa fenykl či chřest.

Není důležité jen to, co jíme, ale i jak jíme, čili správné a pravidelné stravování. To znamená dopřát si po ránu vydatnou snídani, do práce či školy si vzít pořádnou svačinu, nevynechat oběd a večer si kromě klasické večeře dát i druhou, menší, abychom nehladověli na noc. Měli bychom jíst bez stresu, v pravidelných intervalech a v menších porcích.

Máme pro vás tři různé tipy na pochoutky, které vaše imunita určitě ocení. Když přidáte pohyb na čerstvém vzduchu a úsměv na tváři, viry ani bakterie si na vás už netroufnou!

Salát z červené řepy

Příprava: 15 minut + chlazení

Pro 4 osoby

Budete potřebovat:

  • 1 červenou řepu
  • šťávu z 1 citronu
  • 2 mrkve
  • kousek křenu (čím více, tím lépe, ale pozor, aby křen nepřehlušil chuť řepy)
  • 2 lžičky cukru
  • 1–2 lžičky soli

Příprava:

  1. Řepu nastrouhejte na hrubé straně struhadla a promíchejte s citronovou šťávou. Přidejte rovněž nahrubo nastrouhanou mrkev a najemno nastrouhaný křen.
  2. Ve 250 ml vody rozpusťte cukr a sůl. Zálivkou zalijte salát, dobře promíchejte. Je-li potřeba, dochuťte ho pár kapkami octa. Před podáváním nechte vychladit.

Náš tip:

Když do salátu použijete čerstvou řepu, vynikne její barva, lehce navinulá chuť a šťavnatost.

 

 Česneková omáčka

Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

Budete potřebovat:

  • 50–80 g sádla nebo slaniny
  • 50–60 g bezlepkové mouky nebo Hrašky
  • 800 ml hovězího vývaru (lze nahradit studenou vodou)
  • 4–5 stroužků česneku
  • mletý bílý pepř a sůl
  • 1–2 lžíce smetany

Příprava:

  1. V kastrolu rozpusťte sádlo, případně opečte slaninu. Zasypte moukou, osmahněte ji, až zrůžoví, zalijte vychladlým vývarem a za občasného míchání vařte asi 20 minut. Pokud použijete Hrašku, stačí provařit 5 minut.
  2. Česnek prolisujete nebo namačkejte a utřete se solí. Vmíchejte ho do omáčky – už nevařte. Dochuťte smetanou a můžete podávat.

Náš tip:

Česneková omáčka je skvělá k drůbežím steakům či k pečenému hovězímu masu. Příloha záleží na chuti, hodí se knedlíky, noky i těstoviny.

 

 Zázvorový sirup

Příprava: 30 minut

Budete potřebovat:

  • 1 zavařovací sklenici se šroubovacím uzávěrem
  • větší oddenek zázvoru – mělo by ho být tolik, aby vyplnil sklenici ze
    tří čtvrtin, záleží tedy na velikosti sklenice
  • 2 citrony v bio kvalitě
  • med podle potřeby

Příprava:

  1. Sklenici i víčko dobře vypláchněte. Citron vydrhněte kartáčkem, důkladně omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Zázvor oloupejte a nakrájejte na kostičky. Dejte je do sklenice střídavě s plátky citronu, měla by být zcela naplněná. Nakonec vše zalijte medem.
  2. Sklenici uzavřete a uložte do chladu, ne však do lednice. Zázvor nechte louhovat 3 dny, potom slijte vzniklý sirup.

Náš tip:

Pro posílení imunity podávejte sirup každý den. Děti od 1 roku užívají 1 lžíci ráno, dospělí si mohou dát druhou večer. Zázvorový sirup není vhodný pouze pro lidi, kteří mají problémy se žaludkem, vyhnout by se mu měly i těhotné a kojící ženy.

 

Foto: Shutterstock

Snídaňové muffiny

Zažeňte odpolední nudu a připravte si na zítřek lahodné snídaňové muffiny. Jsou slané, hravé a...

Snídaňové muffiny
Silvestrovské pohoštění

Ať už je naaranžujete na velikou mísu nebo po troškách na menší talíře, kanapky vždy...

Silvestrovské pohoštění