Batátům se také říká sladké brambory, s těmi však nemají nic společného. Batáty patří do čeledi svlačcovitých, plodí je rostlina s trubkovitými květy, která se botanicky nazývá povijnice jedlá. Do Evropy dorazily v 16. století z Jižní Ameriky, konkrétně z Peru. Známe asi 400 odrůd batátů, mají odlišnou chuť i barvu slupky, která může být fialová, červená, oranžová, žlutá či dokonce bílá.
Batáty patří k nejvýživnějším druhům zeleniny, už středně velká hlíza vám zajistí dostatečnou denní dávku vitaminu A, částečně i vitaminu C a B6. Sladké brambory navíc obsahují značné množství vitaminu B5 a manganu, najdete v nich i vápník, hořčík, železo, zinek či fosfor. Jsou plné vlákniny, pomáhají v prevenci rakoviny, degenerativních očních chorob, deprese a srdečních onemocnění.
Jsou vynikající přílohou k masu, rybám či zvěřině a v kuchyni se dají všestranně využít. Můžete je vařit, péct, gratinovat, grilovat i mixovat do polévky, vše podle své chuti. Uvařené, rozmačkané a smíchané s rozmixovanými vařenými jáhlami
a zahuštěné kukuřičným škrobem se dají péct jako placky. Z batátů, fazolek azuki, smetany a trochy slunečnicového oleje se dá připravit skvělá kaše.
Vegetariánské chilli
Příprava: 40 minut
Pro 4 osoby
Budete potřebovat:
- 1 cibuli
- trochu oleje
- 1 lžíci rajčatového pyré
- ½ lžičky mletého koriandru
- 2 lžičky kmínu
- 1/2 lžičky chilli koření
- 4 větší rajčata (nebo 1 konzervu loupaných rajčat)
- 300 ml zeleninového vývaru
- 2 batáty
- 1 červenou papriku
- 400 g (1 konzervu) červených fazolí
- 1 malá konzerva kukuřice
- 1 svazek čerstvého koriandru
- 1 zakysanou smetanu
Příprava:
- Cibuli oloupejte a nasekejte. Osmahněte ji ve velké pánvi na troše oleje.
- Vmíchejte lžíci rajčatového pyré, mletý koriandr, kmín a chilli. Prohřejte a přidejte oloupaná a nasekaná rajčata, zeleninový vývar a oloupané a na kousky nakrájené batáty.
- Nakonec vmíchejte na kostičky pokrájenou papriku. Vařte 20 minut,
dokud není zelenina měkká. Úplně na závěr přidejte propláchnuté a scezené červené fazole a vařte ještě 10 minut. - Chilli podávejte ozdobené čerstvým koriandrem a zakysanou smetanou.
Náš tip
- Vaření celých sladkých brambor urychlíte, když slupku několikrát propíchnete vidličkou.
- Dobu vaření zkrátíte, když batáty nakrájíte na 2,5 cm silné plátky a na pánvi s 5 cm vody vaříte asi 12 minut.
- Dají se připravit i v mikrovlnce (vcelku se vaří 5–8 minut, v polovině vaření se musí otočit) nebo v páře.
- Skvělé jsou nakrájené na kostky a osmažené na oleji pánvi.
- V troubě je pečte při 200 °C, trvá to 40–50 minut nebo dokud z nich nevytáhnete lehce vidličku.
- Grilujte nebo rožněte 2,5 cm silné plátky po dobu 10 minut. Můžete je také rozkrojit podélně na polovinu a grilovat 20–25 minut.
- Batáty si nemusíte kupovat, můžete si je sami vypěstovat. Zde naleznete několik jednoduchých kroků jak na to: http://www.jaktak.cz/jak-pestovat-bataty.html
Mohlo by se vám hodit
Pokud budete jíst batáty se slupkou, získáte více betakarotenu a vlákniny. Pečením nebo grilováním se v nich štěpí škroby na cukry, takže jsou sladší a tělo z nich může lépe vstřebat betakaroten.
Dobrou chuť!
Zdroj: bataty.cz, foto: shutterstock