pernicky

Voňavé perníčky

Ke svátkům prostě patří, Vánoce ani Velikonoce se bez nich neobejdou. Dají se využít na mnoho způsobů: jako pamlsek, dekorace, jmenovka na slavnostní stůl, milý dárek či ozdoba vánočního stromečku. Perníčky miluje každý, snad i proto je receptů na toto pečivo nepočítaně, snad každá rodina má svůj vlastní. Někdo má raději křupavé, jiný přísahá na měkké a vláčné. My pro vás máme bezlepkové, které jsou sice hned měkké, ale aby se v nich všechny chutě a vůně správně rozvinuly, potřebují trochu odležet. Proto je právě teď ta správná doba na pečení!

Voňavé perníčky zdobené cukrovou polevou

Příprava: 2 hodiny

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 70 g másla
  • 1 lžíci sádla
  • 60 g cukru moučky
  • 2 lžíce medu
  • 2 vejce + 1 žloutek na potření
  • 2 lžíce kvalitního kakaa
  • 30 g nastrouhané hořké čokolády (nemusí být)
  • 200 g pohankové mouky (nebo směs pohankové a amarantové)
  • 1/2 kypřicího prášku
  • 1–2 lžičky perníkového koření
  • ½ lžičky skořice

Poleva:

  • 2 bílky
  • 280 g cukru moučky
  • šťávu z ½ citronu
  • gelové potravinářské barvy

 

Příprava:

  1. Změklé máslo a sádlo utřete s moučkovým cukrem a rozehřátým medem. Přidejte vejce, kakao a nastrouhanou čokoládu, nakonec vmíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem a kořením a vypracujte těsto. Je-li hodně vlhké, přidejte trochu mouky. Stačí jen málo, těsto se nechává minimálně přes noc odležet a bezlepková mouka vsaje tekutinu.
  2. Druhý den rozdělte těsto na 2 části. Postupně je vložte mezi 2 kusy potravinářské fólie a vyválejte na plát silný asi 0,5 cm, ze kterého pak vykrajujte perníčky.
  3. Perníčky rozložte na plech s pečicím papírem. Potřete je žloutkem rozšlehaným se lžící vody. Pečte je v troubě rozehřáté na 180 °C asi 5–8 minut.
  4. Na polevu utřete všechny ingredience dohladka. Pokud je potřeba, obarvěte ji gelovými barvami. Pomocí zdobicího sáčku ozdobte perníčky podle fantazie. Nechte důkladně zaschnout.
  5. Hotové perníčky dejte do krabice a uložte do chladnější vlhčí místnosti, aby změkly.

 

Naše tipy

  • Pokud si koření do perníku melete doma, dělejte to vždy až těsně před pečením, aby si zachovalo výraznou vůni.
  • Jestliže se těsto při zpracování drobí, přidejte bílek nebo vejce. Pokud se lepí, zahustěte je trochou mouky.
  • Před zdobením nechte perníčky 3 dny odpočinout, aby poleva nepraskala.
  • Cukr na polevy důkladně prosejte, aby byl co nejjemnější, bílky přeceďte.

 

Mohlo by se vám hodit

Ze stejného těsta můžete upéct i perníkovou chaloupku. Jednotlivé části chaloupky vykrájejte podle předem připravené papírové šablony. Po upečení je jednoduše slepíte cukrovou polevou. Aby chaloupka lépe držela, použijte na spojení sirky nebo párátka.

Dobrou chuť!

 

Inspirováno blogem Bez lepku se dá žít stylově a zdravě
Foto: Shutterstock

Smoothie – zdraví ve sklenici

Mnozí z nás v poslední době nadobro propadli kouzlu mixovaných nápojů z čerstvého ovoce a zeleniny, kterým se...

Smoothie – zdraví ve sklenici
Jahodové knedlíky z kynutého těsta

Jahodová sezona rozhodně nekončí v polovině července! Díky novým odrůdám stáleplodících jahodníků si toto oblíbené...

Jahodové knedlíky z kynutého těsta