zazvorky

Zázvorové sušenky

Jestliže se nechcete před svátky stresovat, postupujte podle předem promyšleného plánu. To platí nejen pro úklid a shánění dárků, ideální je vypracovat si plán i na pečení. Nemá cenu nechat vše na víkend před Štědrým dnem, už proto, že každé cukroví má svůj čas, to znamená, že potřebuje různou dobu k tomu, aby se rozleželo, změklo a dosáhlo nejlepší chuti.

Nejdřív, to znamená asi 3 týdny před Vánocemi, pečeme zázvorky, perníčky, vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky a kokosové cukroví. Protože je budeme dlouho skladovat, musíme dbát na to, abychom je uložili správným způsobem. Po upečení hotové cukroví uložíme do keramických nádob, například do sádláků, hliněných pekáčů a hrnců. Tam totiž nejlépe změkne a zkřehne. Aby se nestalo, že natáhne pachy z okolí, dna a stěny hrnců vyložíme alobalem.

Zázvorové sušenky

Příprava: 40 minut + odležení a pečení

Na 40 kousků

Budete potřebovat:

  • 250 g krupicového cukru
  • 2 vejce + 2–3 žloutky
  • 1 lžičku nastrouhané kůry z citronu v biokvalitě
  • 1 lžíci mletého zázvoru
  • 280 g bezlepkové mouky
  • 60 g škrobové moučky
  • 1/2 kypřicího prášku

 

Příprava:

  1. Ušlehejte dohladka ručním šlehačem cukr, vejce a žloutek, citronovou kůru a zázvor; zabere to asi 10 minut. Pak přidejte mouku prosátou s kypřicím práškem a vypracujte těsto.
  2. Na pomoučněném válu vyválejte asi 3 mm silný plát. Vykrajujte tvary a rozložte je na plech potřený tukem. Nechte několik hodin, nejlépe však do druhého dne, odpočinout v chladu. Nazítří zázvorky vložte do teplejší trouby, aby „vyskočily“, během pečení ovšem teplotu snižte, aby příliš neztmavly.

 

Naše tipy

  • Suroviny si připravte v dostatečném předstihu, při zadělávání těsta by měly mít všechny stejnou teplotu.
  • Těsto půjde snadno vyválet a vytvarovat, necháte-li je do druhého dne odpočinout v lednici.
  • Ideální teplota pro dorůžova upečené cukroví je 180 °C. Při nízké teplotě vytéká tuk, při vysoké zase těsto rychle zhnědne, ale nepropeče se.

 

Mohlo by se vám hodit

Jestli chcete, aby byly zázvorky krásně lesklé, potřete je ještě horké hned po upečení oslazeným mlékem s trochou rozpuštěné škrobové moučky.

 

Dobrou chuť!

Meruňková zmrzlina s mátou

Jak si ještě dosyta užít meruňkovou sezonu :-). Meruňková tvarohová zmrzlina Příprava: 15 minut +...

Meruňková zmrzlina s mátou