fazolacka

Polévky pro zahřátí

Polévka představuje ideální zimní pokrm. Dřív se na stole objevovala denně, bylo to jídlo levné, zároveň však vydatné a zdravé. Dnes se ve většině rodin vaří hlavně o víkendu, jako součást oběda. Zkuste naše polévkové recepty, určitě vám přijdou vhod ve všední den i ve svátek.

Fazolačka se zeleninou

Příprava: 40 minut

Pro 4–6 osob

Budete potřebovat:

  • 300 g velkých bílých fazolí
  • 1 velkou cibuli
  • 3 lžíce másla
  • 2 mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 2–3 lžíce rajského protlaku
  • 1 kostku zeleninového bujonu
  • trochu soli a pepře
  • špetku sušené saturejky

Příprava:

  1. Fazole den předem namočte. Druhý den je propláchněte.
  2. Najemno nakrájenou cibuli orestujte na rozpuštěném másle. Přidejte na malé kousky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer a zeleninu krátce orestujte, aby se rozvoněla.
  3. Potom k zelenině přidejte bobkové listy, nové koření a rajský protlak a vše zalijte horkou vodou, ve které jste nechali rozpustit kostku zeleninového bujonu. Vsypte propláchnuté fazole a vařte, dokud nezměknou – pozor, neměly by se rozvařit.
  4. Nakonec polévku dochuťte solí, pepřem a špetkou saturejky.

Náš tip

Máte-li rádi pikantní polévky, dochuťte fazolačku špetkou chilli. Fazole chuťově skvěle ladí se šunkovou nebo ostřejší maďarskou klobásou.

 

Z hlívy ústřičné

Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

Budete potřebovat:

  • 1 lžíci sádla nebo oleje
  • 2 cibule
  • 500 g hlívy ústřičné
  • 1 lžíci sladké papriky
  • 2 lžíce bezlepkové mouky
  • 1 l hovězího vývaru
  • ½ lžičky majoránky
  • podle chuti sůl a pepř

Příprava:

  1. V hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a nechte zesklovatět pokrájenou cibuli. Přidejte hlívu a krátce ji osmahněte. Zaprašte ji sladkou paprikou a moukou, opět krátce osmažte a pak vše zalijte vývarem.
  2. Polévku vařte asi 20 minut. Nakonec ji dochuťte majoránkou, solí a pepřem, kdo má rád, přidá česnek. Podávejte s bezlepkovým pečivem.

 Náš tip

Polévka bude vydatnější, když do ní přidáte nakrájený bezlepkový párek.

 

Italská rybí

Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce oleje
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • kousek pórku
  • 500 g filé z tresky nebo mořské štiky
  • trochu soli a pepře
  • 2 žloutky
  • citronovou šťávu
  • 1 hrst nasekané petrželky
  • 1 bezlepková žemle

Příprava:

  1. Na oleji zpěňte nasekanou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Pórek důkladně očistěte, pokrájejte na větší kousky, vsypte do hrnce k cibuli a nechte zavadnout. Potom přidejte na kousky pokrájené rybí filé, trochu soli a pepře a pomalu vařte asi 10 minut.
  2. Žloutky rozšlehejte, vmíchejte do polévky a vařte dalších 15 minut. Na závěr polévku ochuťte citronovou šťávou. Podávejte posypané nasekanou petrželkou a pokrájenou opraženou bezlepkovou žemlí.

 Náš tip

Podle tohoto receptu můžete připravit také vynikající polévku z lososa.

 

Dobrou chuť!

 

Foto: Shutterstock

Mexická kukuřičná polévka

Mexiko je od nás vzdálené nějakých 9500 kilometrů, což nám ale nebrání ochutnávat aspoň jeho...

Mexická kukuřičná polévka
Jak na bezlepkový borůvkový koláč

Stále je čas borůvek, tak proč si neupéct na víkend bezlepkový koláč. Stačí jen pořídit suroviny a cca necelou hodinu přípravy

Jak na bezlepkový borůvkový koláč
Už jste ochutnali snídaňovou pizzu?

Kdeže sušenky, ale tahle snídaňová rychlovka vás doslova „nakopne“ na téměř celé dopoledne. A ještě...

Už jste ochutnali snídaňovou pizzu?