fazolacka

Polévky pro zahřátí

Polévka představuje ideální zimní pokrm. Dřív se na stole objevovala denně, bylo to jídlo levné, zároveň však vydatné a zdravé. Dnes se ve většině rodin vaří hlavně o víkendu, jako součást oběda. Zkuste naše polévkové recepty, určitě vám přijdou vhod ve všední den i ve svátek.

Fazolačka se zeleninou

Příprava: 40 minut

Pro 4–6 osob

Budete potřebovat:

  • 300 g velkých bílých fazolí
  • 1 velkou cibuli
  • 3 lžíce másla
  • 2 mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 2–3 lžíce rajského protlaku
  • 1 kostku zeleninového bujonu
  • trochu soli a pepře
  • špetku sušené saturejky

Příprava:

  1. Fazole den předem namočte. Druhý den je propláchněte.
  2. Najemno nakrájenou cibuli orestujte na rozpuštěném másle. Přidejte na malé kousky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer a zeleninu krátce orestujte, aby se rozvoněla.
  3. Potom k zelenině přidejte bobkové listy, nové koření a rajský protlak a vše zalijte horkou vodou, ve které jste nechali rozpustit kostku zeleninového bujonu. Vsypte propláchnuté fazole a vařte, dokud nezměknou – pozor, neměly by se rozvařit.
  4. Nakonec polévku dochuťte solí, pepřem a špetkou saturejky.

Náš tip

Máte-li rádi pikantní polévky, dochuťte fazolačku špetkou chilli. Fazole chuťově skvěle ladí se šunkovou nebo ostřejší maďarskou klobásou.

 

Z hlívy ústřičné

Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

Budete potřebovat:

  • 1 lžíci sádla nebo oleje
  • 2 cibule
  • 500 g hlívy ústřičné
  • 1 lžíci sladké papriky
  • 2 lžíce bezlepkové mouky
  • 1 l hovězího vývaru
  • ½ lžičky majoránky
  • podle chuti sůl a pepř

Příprava:

  1. V hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a nechte zesklovatět pokrájenou cibuli. Přidejte hlívu a krátce ji osmahněte. Zaprašte ji sladkou paprikou a moukou, opět krátce osmažte a pak vše zalijte vývarem.
  2. Polévku vařte asi 20 minut. Nakonec ji dochuťte majoránkou, solí a pepřem, kdo má rád, přidá česnek. Podávejte s bezlepkovým pečivem.

 Náš tip

Polévka bude vydatnější, když do ní přidáte nakrájený bezlepkový párek.

 

Italská rybí

Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce oleje
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • kousek pórku
  • 500 g filé z tresky nebo mořské štiky
  • trochu soli a pepře
  • 2 žloutky
  • citronovou šťávu
  • 1 hrst nasekané petrželky
  • 1 bezlepková žemle

Příprava:

  1. Na oleji zpěňte nasekanou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Pórek důkladně očistěte, pokrájejte na větší kousky, vsypte do hrnce k cibuli a nechte zavadnout. Potom přidejte na kousky pokrájené rybí filé, trochu soli a pepře a pomalu vařte asi 10 minut.
  2. Žloutky rozšlehejte, vmíchejte do polévky a vařte dalších 15 minut. Na závěr polévku ochuťte citronovou šťávou. Podávejte posypané nasekanou petrželkou a pokrájenou opraženou bezlepkovou žemlí.

 Náš tip

Podle tohoto receptu můžete připravit také vynikající polévku z lososa.

 

Dobrou chuť!

 

Foto: Shutterstock

Bezlepkové piškotové řezy s tvarohem

Bezlepkový piškot bývá docela rychlovka, ale někdy si můžeme trochu pohrát a vytvořit piškot vyššího “levelu“, jak říká mladá

Bezlepkové piškotové řezy s tvarohem