Těhotenství s celiakií: přehnané obavy jsou zbytečné

Podle posledních výzkumů možná celiakie nevede k neplodnosti. Určitá rizika však s sebou těhotenství žen, trpících celiakií, přece jenom přináší. Není to však nic, co by se nedalo s pomocí moderní medicíny zvládnout, a přestože sami lékaři na některá specifika takových těhotenství upozorňují, jedním dechem dodávají, že strach může být někdy horším nebezpečím pro zdárný průběh těhotenství, než samotná nemoc.

Těhotenství žen s diagnostikovanou celiakií může probíhat zcela normálně, tedy bez větších potíží a komplikací. Je však nutné dodržet některé zásady a pravidla, zejména to, že těhotenství je žádoucí plánovat na dobu, kdy je onemocnění v klidovém stavu, tedy na období nazývané klinická remise. Lépe se tak eliminují některá rizika, která mohou ženy s celiakií během těhotenství postihnout. Mezi těmi bývá uváděno například zpomalení vývoje plodu, nízká porodní váha novorozence, potrat nebo předčasný porod. Někdy právě potíže s otěhotněním anebo opakované spontánní potraty přivedly lékaře na myšlenku, aby dotyčnou ženu podrobili vyšetření na celiakii. Ani ženy s tímto onemocněním se však nemusí těhotenství obávat. Základem všeho je pečlivé dodržování diety, zdravého životního stylu a dohled informovaného odborníka. Podle lékařů za těchto podmínek proběhne těhotenství ve většině případů úspěšně a bez významnějších komplikací.

Nebezpečná chudokrevnost

Těhotenství klade velké nároky i na zdravou ženu. Nastávající maminky musí mít vždy vyvážený a pestrý jídelníček, který nebude postrádat látky důležité pro zdravý vývoj plodu. Ženy s celiakií to v tomto ohledu mají o něco těžší, protože možnosti jejich stravování jsou omezenější. Bezlepkové výrobky obecně obsahují totiž například méně železa než výrobky z obilovin. Lékaři upozorňují na zvýšené riziko chudokrevnosti, proto doporučují zvýšit příjem červeného masa, vejce, ryb (doporučuje se losos nebo makrela), listové zeleniny a sóji. Nejenom příjem železa, ale také dalších vitamínů a minerálů je důležité navýšit s ohledem na zhoršené vstřebávání živin ze střeva. Zejména v těhotenství je vhodné nechat si od lékaře doporučit doplňky stravy, které pomohou tělu získat potřebné hladiny jednotlivých látek. Kromě železa musí těhotné ženy s celiakií dbát na dostatečný příjem vápníku, který najdou především v mléčných produktech, jako jsou mléko, jogurty anebo sýry, nebo třeba v máku.

Pozor na dostatečný příjem vitamínu D

Pokud tyto budoucí maminky trpí také problémy se snášenlivostí laktózy, které se k celiakii často přidruží, pak by měly zařadit do svého jídelníčku jiné potraviny, které vápník obsahují. Je to například mák, fíky, čočka, dále chia semínka, sardinky anebo třeba mandle. Přísun vápníku lze zajistit také zařazením potravinových doplňků vhodných pro těhotné ženy. Celiaci také trpí na nedostatek vitamínu D. Ten je v těhotenství důležitý, protože zabezpečuje správný vývoj kostry plodu a je prevencí nízké porodní váhy. Během kojení pak zvyšuje tvorbu mateřského mléka. Navíc je nezbytný rovněž pro vstřebávání vápníku. Z potravin jsou zdrojem vitamínu D zejména ústřice, rybí tuk, játra a vaječný žloutek. Zácpa potrápí i zdravou těhotnou ženu, proto budoucí maminky s celiakií si musí velmi pozorně ohlídat i dostatečný příjem vlákniny. Její přísun pomůže zabezpečit například rýže natural, brambory, zelenina a sušené ovoce, nejlépe datle anebo fíky. Důležitý je v prevenci zácpy i dostatečný příjem tekutin.

Kojení a celiakie

Mnohé maminky si kladou otázku, jak pravděpodobné je, že jejich potomek může zdědit celiakii? Pravděpodobnost se uvádí přibližně mezi 8 % až 18 %. Gastroenterologové doporučují kojení do jednoho roku věku dítěte jako významný prostředek prevence celiakie. Mateřské mléko v porovnání s náhradním mléčným přípravkem chrání před vznikem celiakie. Uvádí se také, že projevy celiakie jsou lehčí u dětí, které byly delší dobu kojeny. Důležité je také to, kdy rodiče zařadí lepek do stravy svého dítěte. Podle ESPGHAN (Evropská pediatrická společnost pro gastroenterologii, hepatologii a výživu) je ideální období mezi čtvrtým a sedmým měsícem, postupně v malém množství a při současném kojení. Dřívější, ale i opožděné zavedení lepku zvyšuje riziko rozvoje celiakie u dítěte, proto je doporučeno zavádět nejprve bezlepkové příkrmy.

Bezlepkobraní v Mladé Boleslavi

Je sympatické, že prezentace a různé trhy bezlepkových výrobků se už tu i tam začínají objevovat nejen v regionálních metropolí

Bezlepkobraní v Mladé Boleslavi