stola

Tvarohová štóla

Pokud chcete ochutnat pravou štólu, musíte se vypravit do Drážďan. Začala se zde péct koncem 15. století. Původně se nazývala striezel (čti štrýcl), tedy pletenec či pletýnka, místní jí tak říkají dodnes. Vyrábí se pouze ve zhruba 130 pekařstvích a cukrářstvích v Drážďanech a jejich okolí z vybraných surovin v přesně daném poměru. Je plná rozinek a poznáte ji podle pečetě kvality.

Nejstarší německý vánoční trh, který se koná rovněž v Drážďanech, je pojmenován právě po tomto pečivu. Každoročním štólovým slavnostem, jež připadají na druhou adventní sobotu, vévodí štóla vážící přes 4 tuny.

Podle klasického receptu by se štóla měla péct 3–4 týdny před Vánocemi, aby se stihla dobře proležet. My pro vás máme štólu z tvarohu, která žádné odležení nepotřebuje a je příjemně vláčná hned po upečení.

Tvarohová štóla

Příprava: 2 hodiny

Pro 8 osob

Budete potřebovat:

  • 500 g bezlepkové mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 2 vanilkové cukry
  • 180 g cukru krupice
  • 150 g měkkého másla
  • 100 g jemně mletých mandlí
  • 2 lžíce citronové kůry
  • špetku soli
  • 2 vejce
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 50 g kandovaného ovoce
  • 50 g rozinek
  • 20 g rozpuštěného másla na potření
  • cukr moučku na posypání

Příprava:

  1. Na vál prosejte mouku, přidejte kypřicí prášek, krupicový a oba vanilkové cukry, nakrájené změklé máslo, mleté mandle, citronovou kůru, špetku soli, vejce a tvaroh.
  2. Ze surovin vypracujte hladké nelepivé těsto, pokud se drobí, přilijte trochu mléka. Hotové těsto vyválejte na silnější plát a posypte ho kandovaným ovocem (můžete je předem nasekat na menší kousky) a rozinkami. Poté těsto opět rukama propracujte a nechte 20 minut odležet.
  3. Potom z něj na pomoučeném vále vyválejte obdélník vysoký asi 2-3 cm vysoký a začněte tvarovat štólu. Je to snadné – delší okraje proti sobě složte tak, aby se dotýkaly. Poté přehněte podélnou stranou ještě na polovinu. Štólu přeneste na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi hodinu.
  4. Rozpusťte máslo a po upečení ještě teplou štólu jím potřete a posypejte moučkovým cukrem.

 

Náš tip

Do štóly přidejte marcipán – buď ho v podobě válečku vložte doprostřed štóly před tvarováním, nebo nakrájený na kousky zapracujte do těsta.

 

Mohlo by se vám hodit

Tvar štóly symbolizuje Ježíška zabaleného do plen. Podle tradice se má krájet teprve na Štědrý večer po bohoslužbě. Jedině tak prý splní svůj hlavní cíl – ochrání rodinu od nemocí.

 

Dobrou chuť!

Bezlepkové slané pagáčky

Sladkostí je docela dost... Pro změnu můžeme vyzkoušet upéci něco slaného, například slovenské bezlepkové máslové pagáčky. Příp

Bezlepkové slané pagáčky
Jak na bezlepkové medovníčky

Blíží se čas Vánoc, tak neuškodí nějaký dobrý recept na sladké. Co takhle bezlepkové medovníčky. Využili jsme recept autorky Iv

Jak na bezlepkové medovníčky