bezlepek_0117_bezlepkovenahorach

Na horách bez lepku

Už se těšíte na sjezdovku? V následujících týdnech vyrazí mnoho z nás na lyžařskou dovolenou.  Na co ale mají myslet před odjezdem „bezlepkáři“? A liší se pobyt na horách od jiné dovolené?

Celiaci a lidé s alergií na lepek musí svoje cestování mnohem pečlivěji plánovat. Podle výzkumu Lucie Vinklerové z Masarykovy univerzity si na dovolenou balí svoje vlastní potraviny až 52 % z nich. Pobyt na horách představuje také výzvu, protože bezlepková strava nemusí být vždy všude dostupná.

První variantou, jak situaci řešit, je vlastní strava. Člověk se musí v tomto případě vybavit dostatečným množstvím vlastních potravin – třeba bezlepkového pečiva, mléčných výrobků nebo uzenin.

Další možností jsou bezlepkové zájezdy. Dnes již v Čechách najdeme penziony a hotely, které zabezpečují bezlepkové jídlo, cestovní kanceláře nabízejí pobyty s možností bezlepkového stravování. V zahraničí je situace také dobrá – například v Alpách můžete vybírat z mnoha ubytovacích zařízení, ve kterých se vaří pro celiaky. Než ale vyrazíte do hotelu nebo penzionu, prověřte si reference dostupné na internetu nebo se zeptejte ostatních na jejich zkušenosti, tak, ať vaše dovolená může proběhnout bez starostí.

Cestování do hor je specifické v tom, že se jedná o sportovní dovolenou – ať už sjíždíme kopce nebo jezdíme na běžkách, celý den se pohybujeme, a to často v nízkých teplotách a vysokých nadmořských výškách. Naše tělo by se na sport mělo pořádně připravit – proto je důležitá pořádná snídaně. Odborníci doporučují vynechat ráno těžká smažená jídla a sáhnout raději například po kaši s jogurtem, ovocem a ořechy.

Při pobytu na sjezdovce rozhodně oceníte drobnou svačinu – nejlépe něco malého, kompaktního, co rychle zažene hlad. Ideální jsou v tomto případě třeba bezlepkové tyčinky s ořechy. Na horské chaty bohužel nelze spoléhat, protože jejich nabídka je mnohdy omezená, ale i zde se liší případ od případu.

Neměli bychom zapomínat ani na pitný režim – v zimě člověk nemá tak velký pocit žízně, přesto tělo potřebuje hydratovat. Pokud tekutiny nedoplňujeme, může se únava dostavit dřív. Praktická je třeba termoska s čajem, díky které se můžeme také zahřát na vrcholku hory.

Po příjezdu do penzionu nebo domů by měla následovat lehká večeře, díky které budeme fit i druhý den. Třeba zelenina s libovým masem a trochou rýže bude fungovat báječně.

Přejeme Vám spoustu zábavy na horách!

 

Do bezlepkové cukrárny v Budapešti

Nedávno jsme Vám informovali o Noglu (nogluten-bezlepkové) restauraci a cukrárně v Paříži. Pokud se chystáte do hlavního městě

Do bezlepkové cukrárny v Budapešti