20170207_bezlepkove_restaurace

Bezlepkově v restauraci? Čtěte, na co dávat pozor!

Jen máloco je lepší než posezení u dobrého oběda nebo večeře v restauraci. A není potřeba se těchto potěšení vzdávat, ani pokud jste celiaci nebo trpíte alergií na lepek. Víte, na co si dávat pozor, abyste si jídlo venku mohli bez starostí užít?

Doba se změnila, dnes už se v restauracích setkáme s dobrou informovaností o bezlepkovém stravování, nabídka jídel se rozšířila, existuje více podniků, které se na bezlepkové pokrmy zaměřují a personál vám také stále vstřícněji připraví speciální pokrm i mimo nabídku.

V České republice neexistuje jednotný systém certifikace bezlepkových restaurací, dobrým vodítkem jsou ale informace o alergenech, které musí české restaurace od roku 2014 povinně uvádět. Alergen lepek bývá označen jedničkou, obsluha se ve značeních většinou dobře vyzná.

Jistější bude, pokud sáhnete přímo po speciálním menu, nicméně existuje mnoho restaurací, které nabízejí bezlepkové pokrmy, i když to ve svém jídelním lístku vysloveně neuvádějí. Mohou to být například brambory, rizota, saláty nebo čisté, neobalované maso.

Pokud sáhnete po bezlepkové variantě, připravte se na to, že si v některých restauracích připlatíte – klidně až o desítky korun. Příkladem může být třeba bezlepková pizza. Pokud si objednáte přirozeně bezlepkové jídlo, neměl by to být problém.

I přesto je ale vždy lepší upozornit číšníka na vaši dietu, abyste se vyhnuli případné křížové kontaminaci lepkem. Stačí se jen zeptat. Je pro přípravu bezlepkového jídla používána zvláštní oddělená plocha? Je v restauraci vyčleněné nádobí na bezlepkové potraviny? Jsou například hranolky připravované v samostatné fritovací nádobě?  Nebojte se komunikovat a říct, že pro vás cokoliv obsahující mouku s lepkem – třeba některý kečup, sójová omáčka, tatarská omáčka, směsi koření i jiné potraviny představují problém.

Ještě lépe a jistěji se budete cítit, pokud do restaurace před vaší návštěvou zavoláte a zjistíte si tyto informace s předstihem.

Jednodušší je si také objednávat potraviny, u nichž je riziko kontaminace menší než u jiných – například u jednoduchých pečených brambor je pravděpodobnost nižší než u hranolek, stejně jako u čistého masa, zeleniny a ovoce. U masa ještě můžete pro jistotu požádat, ať očistí pánev nebo gril na kterém vám jej připravují.

A jak se v nabídce bezlepkových restaurací vyznat? Například český web Zomato, který mapuje restaurace, nabízí kategorii bezlepková strava. Nebo vám může pomoct třeba aplikace pro chytré telefony Find Me GF, která vyhledává místa s bezlepkovým jídlem ve vašem okolí. Je mezinárodní, takže ji můžete použít i na cestách.

A kam se nejraději chodíte najíst vy? Vítáme vaše tipy 🙂

Pozor na životu nebezpečnou cizrnovou pomazánku

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vydala přísné varování před konzumací Cizrnové rostlinné pomazánky značky Lun

Pozor na životu nebezpečnou cizrnovou pomazánku