20170224_celiakie_a_jine_alergie

Celiakie a potravinové alergie – kombinace, která ztrpčuje život

Možná to sami znáte. Po diagnostikované alergii na lepek se u vás objevila citlivost třeba na mléko, sóju nebo na některé druhy ovoce.To, co jste si dříve dopřávali, vám nyní způsobuje nevolnost, vyrážku nebo třeba bolesti hlavy a kloubů. Čím to může být? Spouští celiakie potravinové alergie?

Klasické alergie se vyznačují téměř okamžitou a dramatickou reakcí. Například u alergie na arašídy může být až život ohrožující. Tyto reakce jsou vytvářeny immunoglobulinem E  (IgE), což je bílkovina určená k obraně proti cizím nebo toxickým látkám. Celiakie však není zprostředkována IgE, proto se citlivost vůči některým potravinám u celiaků nemusí projevit u klasických kožních testů na alergie.

Čím může být zvýšená citlivost celiaků oproti některým potravinám způsobená? Výkladů je několik. Podle jednoho z nich je příčina k nalezení v tenkém střevě. Oslabené tenké střevo celiaků může propouštět ven do krevního oběhu látky, které by normálně zůstaly uvnitř střeva. Ty pak mohou způsobovat výše popsané zdravotní problémy.

Proto se nejedná o alergii v klasickém slova smyslu, problémy podle této teorie nezpůsobují potraviny, ale střevní problémy. Jedinou skutečně účinnou variantou zůstává v tomto případě opět důsledné dodržování bezlepkové diety.

Vysvětlení je nicméně několik, třeba celiatička a lékařka Jess Maden, autorka blogu The Patient Celiac se domnívá, že za zvýšenou citlivost vůči některým potravinám může histamin, jehož působení jsou někteří celiaci podle jejího názoru více vystaveni. Na komplexní výzkum vztahu celiakie a potravinových alergií ovšem stále čekáme.

Další zdroje:

http://healthnowmedical.com/blog/does-gluten-intolerance-cause-other-food-allergies/

http://www.thepatientceliac.com/2013/07/05/celiac-disease-and-multiple-food-intolerances/

http://www.celiactravel.com/articles/food-allergies-and-coeliac-celiac-disease/