20170225_masopustni_vdolky

Masopustní vdolky

500 g přirozeně bezlepkové směsi Jizerka

42 g čerstvého droždí

350 ml teplého mléka

1 vejce

60 g másla

1 lžíce krupicového cukru

špetka soli

olej na smažení

na ozdobu:

švestková povidla

kysaná smetana

Do hrnku nalijte část mléka, nalámejte do něj droždí, přidejte cukr a nechte na teplém místě vzejít kvásek.

Do mísy vsypte mouku, sůl, přidejte vejce, máslo, zbytek mléka a připravený kvásek. Zadělejte těsto, mísu s těstem zakryjte čistou utěrkou, nechte kynout na teplém místě aspoň 1 hodinu. Po vykynutí těsto na vále s trochou mouky zpracujte, tvořte bochánky, nechte je chvíli odpočinout, s pomocí válečku udělejte z bochánků placičky vysoké asi 2 cm. Každý vdolek uprostřed zmáčkněte a mírně roztáhněte do stran.

Smažte z obou stran.

Vdolky servírujte se švestkovými povidly a kysanou smetanou.

Bezlepkový jablkový štrúdl

Sice ještě není u nás sezona jablek, ale nějaká vhodná určitě v obchodě jsou, a odpolední štrúdl přijde vhod. Nebude to samozře

Bezlepkový jablkový štrúdl