20170225_masopustni_vdolky

Masopustní vdolky

500 g přirozeně bezlepkové směsi Jizerka

42 g čerstvého droždí

350 ml teplého mléka

1 vejce

60 g másla

1 lžíce krupicového cukru

špetka soli

olej na smažení

na ozdobu:

švestková povidla

kysaná smetana

Do hrnku nalijte část mléka, nalámejte do něj droždí, přidejte cukr a nechte na teplém místě vzejít kvásek.

Do mísy vsypte mouku, sůl, přidejte vejce, máslo, zbytek mléka a připravený kvásek. Zadělejte těsto, mísu s těstem zakryjte čistou utěrkou, nechte kynout na teplém místě aspoň 1 hodinu. Po vykynutí těsto na vále s trochou mouky zpracujte, tvořte bochánky, nechte je chvíli odpočinout, s pomocí válečku udělejte z bochánků placičky vysoké asi 2 cm. Každý vdolek uprostřed zmáčkněte a mírně roztáhněte do stran.

Smažte z obou stran.

Vdolky servírujte se švestkovými povidly a kysanou smetanou.

Chutná dýňová polévka

Co je lepšího, než přirozeně bezlepková strava. Uvařit dobrou polévku se určitě vyplatí. Vyzkoušejte dýňovou.

Chutná dýňová polévka
Jak na bezlepkovou vánočku

Čas Adventu, čas pečení. Aspoň pro někoho. Receptů na bezlepkovou vánočku je celá řada. Uvádíme jeden z nich, třeba bude chutna

Jak na bezlepkovou vánočku
Jak na bezlepkový medovník

Pokud se zajdeme zahřát do kavárny ve městě nebo na horách sundáme lyže a objednáme si kávu, nezřídka nás lákají i na medovník.

Jak na bezlepkový medovník