20170201_prirozene_bez_lepku_amarant

Seznamte se s proteinovou bombou – amarantem!

Potrava bojovníků, indiánský zázrak, superpotravina, zlato Inků…to vše jsou superlativy, které se spojují s amarantem. A právem! Je totiž plný bílkovin, vitamínů a dalších užitečných látek. A hlavně neobsahuje lepek. Přinášíme vám první díl našeho seriálu o přirozeně bezlepkových potravinách!

Podobně jako další oblíbená plodina quinoa, pochází z Latinské Ameriky. Výjimečné výživové vlastnosti amarantu objevili již před 8 tisíci lety Aztékové a Inkové. Ti si této plodiny vysoce cenili, amarant byl v jejich kulturách určen především těm, kteří potřebovali dobrou a kvalitní stravu – tedy fyzicky namáhaným bojovníkům a dětem. Dnes je hitem v regálech zdravých výživ. Kvůli tomu, že tato pseudoobilovina neobsahuje lepek, ji nakupují alergici a celiaci. Kvůli jejímu vysokému obsahu bílkovin si ji oblíbili vegani a vegetariáni.

Amarant je super příloha, na které si pochutnají nejen lidé s potravinovými alergiemi, ale i zbytek rodiny.

Univerzální léčivka

V přírodě se této odolné rostliny s bohatými karmínovými květy vyskytuje 60 druhů, z nichž ale pouze 3 se využívají v potravinářství. Konzumují se jeho drobná semínka, která připomínají mák nebo sezam a která se buď mohou dále vařit nebo se melou v mouku. Listy amarantu jsou ceněné pro své léčivé účinky. Čaje a odvary z listů se používají pro zlepšení práce mozku, lepší krvetvorbu nebo na ledvinové a srdeční potíže.

Laskavost sama

Amarant se pyšní krásným českým jménem laskavec, které si skutečně zaslouží, protože je k našemu organismu opravdu laskavý. Oproti jiným obilninám obsahuje vysoké množství bílkovin, včetně vzácných esenciálních aminokyselin lyzinu a tryptofánu, které běžně v rostlinných zdrojích nenajdeme. Kromě toho jsou semínka plná zdravých tuků, vitamínu E, vlákniny a minerálních látek jako je železo, vápník nebo hořčík.

Křupavá pochoutka

Semínka amarantu jsou specifická svojí oříškovou, lehce nahořklou chutí. Vaří se zhruba dvacet až třicet minut, jejich obal zůstává tvrdší, zatímco vnitřek je měkký, podobně jako třeba u pohanky. Díky tomu semínka v ústech příjemně křupou. A co s nimi? Připravte si jemné sítko, přes které semínka přecedíte. Z husté hmoty vzniklé při vaření můžete uplácat placičky nebo amarantové burgery, spolu s mlékem, ovocem a ořechy z amarantové kaše vytvoříte skvělou snídani, výborně funguje amarant v salátech nebo jako zdravá příloha k masu.

Z amarantu se mele mouka, která potom slouží jako přísada pro výrobu dalších bezlepkových potravin. V obchodech tedy můžete zakoupit třeba amarantové sušenky nebo těstoviny.

Už jste amarant vyzkoušeli? Pokud ne, určitě doporučujeme!

Mohly by nanočástice léčit celiakii?

Mohly by se specifické nanočástice stát základem pro možný lék na celiakii. Výsledky preklinické studie na zvířatech jsou podle

Mohly by nanočástice léčit celiakii?