20170302_prirozene_bezlepkove_pohanka

Pohanka. Známá neznámá

Je aktuálním hitem zdravé výživy i tradiční plodinou, na níž si naší předci pochutnávali už od středověku. Zároveň je také neskutečně variabilní – můžeme z ní připravit sladkou kaši k snídani, zdravou přílohu k masu anebo ji pomlít na mouku a z ní upéct chutné pečivo. A kromě toho všeho je také přirozeně bezlepková!

Pohanka je odolná bylina, která původně pochází z drsných himálajských hor, skvěle se však přizpůsobila i jiným klimatickým podmínkám a daří se jí dobře u nás, ale třeba také ve Skandinávii nebo v Bulharsku. Do Evropy ji přivezli dobyvační mongolští Tataři. Když Václav I. odrazil jejich vpád do českých zemí, zůstaly zde po nich pytle s neznámým zrnem. Podle Tatarů, kteří nebyli pokřtění, se mu začalo říkat pohanka.

Zdravá potrava středověkých rolníků

Nenáročná pohanka se stala vděčnou potravinou chudých. Postupně ale ze stolů mizela, znovuobjevena byla nadšenci pro zdravou výživu až nedávno. Není se čemu divit – je totiž plná vitamínů a dalších prospěšných látek. V pohance najdeme mangan, zinek, selen a měď a vitamíny B1 a B2, E a C. Pozoruhodná je také obsahem antioxidantu rutinu, který pozitivně ovlivňuje obranyschopnost organismu nebo třeba také posiluje cévní systém a působí preventivně proti srdečním chorobám.

Jak na pohanku

Dalším obrovským plus pohanky je rychlá a snadná příprava – propláchnutou pohanku stačí tři minuty povařit, a pak nechat zhruba patnáct minut odstát. Potom už s ní můžete kouzlit – zkombinovat s mlékem a ovocem pro snídani, která vás zahřeje a nakopne do nového dne (vyrábějí se i přímo bezlepkové pohankové vločky), na pánvi opražit se zeleninou a pojídat jako přílohu nebo jen tak, uplácat z ní zdravé karbanátky či s ní zpestřit polévku.

A to není vše – pohanka se mele na bezlepkovou mouku, ze které si můžete připravit třeba placky nebo vynikající palačinky. Je oblíbená i v dalekém Japonsku – vyrábějí se z ní soba nudle. U soba nudlí ale doporučujeme sledovat složení, někteří výrobci do nich přidávají pšenici.

Neškodí bezlepková dieta vašemu srdci?

Existuje podezření, že neceliaci, kteří drží bezlepkovou dietu, čelí vyššímu riziku kardiovaskulárních onemocnění. Výsledek roz

Neškodí bezlepková dieta vašemu srdci?