Tipy a triky, jak se vyhnout kontaminaci potravin lepkem

Zkušený celiak ví, že k bezlepkové domácnosti, tedy především kuchyni, vede někdy dlouhá cesta. Dnes vám přinášíme tři chytré tipy, které pomohou bezpečně dodržovat bezlepkovou dietu.

Tip 1 – nákup potravin

Mise celiaka bohužel začíná už při nákupu bezlepkových potravin. Nezřídka se stává, že obchodníci nerespektují způsob, jakým mají být speciální potraviny skladovány a nabízeny zákazníkům. Věnujte proto pozornost tomu, zda například v oddělení mouk nejsou ty bezlepkové vyrovnány hned vedle lepkových. Pokud jsou police pokryté popraškem mouky, je velká pravděpodobnost, že balíčky speciální mouky budou kontaminované. Sázkou na jistotu jsou potom balené potraviny, jako třeba řada pečiva Vitacelia, jejichž výhodou je snadná dostupnost.
Pozor si dejte také u pultových prodejů, kde mohou nabízet bezlepkové varianty pečiva, zákusků či uzenin. Dobře proškolená obsluha vždy používá dvojí sadu nožů, táců nebo rukavic, a bude schopna vám na vyžádání ukázat přesné složení výrobků.

Tip 2 – systém ukládání potravin doma

Možná i vaše spižírna doznala mnoha změn poté, co se v rodině objevil celiak. Vždy je dobré vyčlenit bezlepkovým potravinám vlastní místo ve spíži, a pokud to jde, tak ve vrchnějších poličkách. Budete tak mít jistotu, že například natržený sáček s pšeničnou moukou nekontaminuje nižší poličky s bezlepkovými potravinami. Pokud máte v rodině menší děti nebo třeba nepříliš znalé prarodiče, vyplatí se také police a místa pro bezlepkové suroviny označit. Je vhodné používat těsnicí nádoby do spižírny i lednice, aby především drobivější či sypké lepkové potraviny neohrozily ty bezlepkové.

Tip 3 – vaření

Vaření a mytí nádobí může být ve „smíšených“ rodinách skutečně problémem. Na přípravu a vaření bezlepkových pokrmů se doporučuje používat zvláštní nádobí. Pokud je ve vaší kuchyni problém udržovat dvě plnohodnotné sady nádobí, je důležité dávat velký pozor především na náčiní, které je porézní, dřevěné nebo se špatně udržuje. Například vařečky, prkénka nebo houbičku na nádobí je ideální mít v kuchyni dvakrát a důsledně používání oddělovat. Pomoci může jiný tvar nebo barva náčiní.
Dobré je také zavést zvyk, že se nejprve připravuje jídlo bezlepkové, a až potom lepkové. U rodinného stolu dávejte pozor na bezděčné používání jednoho nože při mazání pomazánky na lepkové i bezlepkové pečivo. Při posezení s přáteli není na škodu upozornit návštěvu, že vyčleněné „chuťovky“ či brambůrky v misce jsou bezlepkové a není vhodné do misky sahat kontaminovanýma rukama. Samozřejmě tím nemyslíme, že by na misce muselo být napsáno „Nesahat!“, ale upozornění a vysvětlení vaši přátelé určitě pochopí.

Máte další tipy, které se vám osvědčily ve vaší bezlepkové domácnosti? Podělte se o ně s námi třeba na Facebooku, rádi je zveřejníme příště.

Bezlepkově pro nováčky

Zrovna vám diagnostikovali celiakii nebo alergii na lepek? Tohle zjištění může na začátku vyděsit. Vždyť...

Bezlepkově pro nováčky