OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trocha exotiky na víkend? Pojďte si dát placky z quinoy!

Sobota je jako dělaná pro experimentování v kuchyni. Dejte si s námi exotickou pochoutku – placky z bezlepkové quinoy. Uděláme si je společně na ghí – tedy na přepuštěném másle, které je vhodné pro lidi s intolerancí mléčných bílkovin. Připravíte si ho snadno doma.

Na 12 kusů placek budeme potřebovat:

1 šálek quinoy (asi 130g)
80 g strouhaného sýra (ideálně Ementaler 45 %)
4 ks jarní cibulky
1 červená paprika
1 stroužek česneku
3 česká vejce
sůl, pepř
špetka chilli vloček
máslo ghí na smažení (2 kostky)

Nejprve si připravíme máslo ghí
Ghí je vhodné pro lidi, kteří trpí intolerancí na mléčné výrobky (pokud placky pro někoho s touto intoleranci chystáte, použijte speciální sýr). Při přepuštění se totiž máslo vyčistí od mléčných bílkovin. Přepuštěné máslo se hodí pro teplou kuchyni a smažení, snese až 250°C, aniž by se spálilo. Příprava je vcelku snadná: 250 – 500 g másla nakrájejte na kostičky a pomalu v hrnci se silným dnem zahřívejte, nezakrývejte poklicí. Když se začne vařit, stáhněte plamen na minimum, aby jen slabě probublávalo. Na povrchu se začne tvořit bílá pěna, kterou děrovanou lžící, nebo sítkem sbírejte do misky. Máslo vařte asi 15 minut, do té doby, dokud je povrch čistý a máslo zlatavé, nesmí zhnědnout, to by znamenalo, že se spálilo. Nechte ho trochu zchladnout, přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko do čisté sklenice s pevným uzávěrem. Ghí následně uchovejte v chladu.
A jak na quinoové placky?
Quinou v sítku propláchněte, vložte do kastrůlku se studenou vodou, vařte asi 15 minut, sceďte. Do větší mísy vložte quinou, přidejte nastrouhaný sýr, nakrájenou zeleninu, prolisovaný česnek, vejce, dochuťte solí, pepřem, případně chilli a směs promíchejte.
Na pánvi nechte rozehřát máslo ghí, pomocí lžíce tvořte placičky a smažte z obou stran dozlatova.

Placky se výborně doplňují s čerstvou zeleninou. Chutnají skvěle i za studena, takže pokud je nechystáte k obědu, můžete jimi pohostit i přátele na sobotní party.

Rychlá domácí paštika na 3 způsoby

Existuje mnoho receptů na domácí paštiky a každý milovník kulinárního umění by tuto lahůdku určitě...

Rychlá domácí paštika na 3 způsoby
Dýňové chilli con carne

S dýněmi letos ještě rozhodně nekončíme! Dnes si uděláme dýňové chilli con carne (neboli chilli...

Dýňové chilli con carne