2017-05-22 Cestování po Španělsku rozmanitost v jídle i pro celiaky 1

Cestování po Španělsku: rozmanitost v jídle i pro celiaky

Veliké, barevné Španělsko představuje z pohledu gastronomie učiněný ráj a překvapí vás svou rozmanitostí. Tuto zemi výrazně ovlivnilo období objevování a dobývání nových světů a éra konkvisty zanechala stopy i na národní gastronomii. A nejen historie, vliv má i rozlehlé zeměpisné území, geografie a podnebí. Regionální speciality se značně liší. Pro celiaky je země plná kvalitních základních surovin a zajímavých jídel.

Při výběru jídel v jednotlivých regionech se nenechte „lapit“ globalizačními silami, které působí to, že například paellu nebo sangrii a patatas bravas najdete v každém rohu této veliké země. Vybírejte podle oblasti, ve které se nacházíte. V Galicii jezte chobotnice a korýše a spláchněte je ostrým Albariño. V Andalusii ochutnejte šunku jamón a sherry. Lidé, kteří hledají španělské jídlo a objednají si paellu v Madridu nebo sangrii v San Sebastianu, jsou potom zklamaní. To, co samozřejmě španělskou národní kuchyni sjednocuje, jsou kvalitní základní suroviny – olivový olej, sušené vepřové maso nebo mořské plody.

Pokud vyrazí do Španělska celiak, je obecně poměrně snadné nakoupit bezlepkové potraviny v mnoha řetězcích, supermarketech i specializovaných obchůdcích se zdravou výživou. Stejně tak se dá v mnoha restauracích dobře domluvit na požadavcích spojených s bezlepkovou dietou. Je vhodné se dopředu vybavit kartičkou ve španělštině, která pomůže při domluvě s obsluhou v restauracích. Tuto kartičku si můžete stáhnout například na národních stránkách Asociace celiaků ve Španělsku FACE (zde).

Hlavních jídel, která jsou bezlepková a stojí za ochutnání, je velmi mnoho. Mezi nejznámější určitě patří paella. Tato je často pro celiaky bezpečná, ale je dobré ověřit, zda se při přípravě nepoužil bujón. Určitě vyzkoušejte také zeleninový salát pipirrana, kalamáry, pokud jsou grilované a ne obalované a smažené. Zajímavá je také úprava olihní v Galicii, které se vaří ve svém inkoustu. Obvykle je toto jídlo pro celiaky bezpečné, ale u omáček se vždy ptejte, zda při redukci nebyla použita mouka. Dáte-li si rybu, kuře nebo jiné maso upravené „a la plancha“, je obvykle pouze grilované. Pro jistotu ale prověřujte, zda maso nebylo marinované. Další tradiční pochoutkou je sušená šunka jamón.

Vyhnout se budete muset některým tradičním pokrmům, jako třeba pochoutce severního Španělska chachigorri nebo plněným taštičkám empanadas.

Španělské empanadas.
Španělské empanadas.

Z nápojů jsou bezpečná vína, sangria, sidra, úžasné šumivé víno cava, v Baskicku pacharán.

Nadchlo vás čtení o španělské kuchyni? Pak se můžete těšit na recept vynikající bezlepkové paelly, který pro vás uvaříme již tuto sobotu!

Zdroje: www.legalnomads.com, celiacos.org

Kde se dá sehnat bezlepkové pivo Bernard

V Česku se v drtivé většině prodávají dvě značky bezlepkových piv. Zatímco na žateckou Celiu si lidé už v obchodech zvykli, bez

Kde se dá sehnat bezlepkové pivo Bernard