2017-05-15 Cestování Portugalsko očima celiaka

Cestování: Portugalsko očima celiaka

Čelem obrácené k oceánu, za zády kontinentální Evropa, to je Portugalsko! Tato úžasná země, kterou nyní Češi více a více objevují, vás může nalákat (kromě všeho jiného) také výborným jídlem, které nadchne i celiaky. Čerstvé mořské plody, ryby, grilovaná i úžasná dušená zelenina. To je jen malý zlomek národní kuchyně, na kterou se můžete těšit.

Začněme nejdříve ale praktickými informacemi o dostupnosti bezlepkových potravin v Portugalsku. V této evropské zemi není problém se správným značením bezlepkových potravin v obchodech. Na obalech najdeme podobné značení jako v Čechách; jsou tu také podobně zvýrazněny alergeny. Národní webová stránka pro celiaky doporučuje nakupovat v řetězcích, které mají bohatý výběr privátních bezlepkových značek a produktů: Continente, Pingo Doce nebo Jumbo.

Co se snídaní týče, nechcete-li je sami řešit, můžete využít ubytování v hotelích a předem si objednat bezlepkové snídaně. Ve čtyř- či pětihvězdičkových hotelích s tím nebývá problém.

„Isento de glúten, por favor!“

Pokud vyrazíte na oběd či večeři ven, je dobré se dopředu vybavit kartičkou, kde budete mít jasně vysvětleno v portugalštině, co můžete/nesmíte jíst. Základní fráze „Isento de glúten“, tedy bezlepkový, nemusí postačit. Vždy je dobré radši použít pomocnou kartičku, aby obsluha porozuměla, že se jedná o zdravotní, nikoli „fitness“ důvod. Pro získání užitečných portugalských frází je možné použít například stránky portugalské asociace celiaků APC.

Hlavní jídla během dne často obsahují grilovaný hlavní chod s pečenými bramborami, zeleninou a rýží. Pozor dejte, pokud grilovaná jídla, například kuře piri-piri, bylo naloženo v marinádě. Stejně tak vždy ověřujte omáčky a koření, které bylo použito.

Mnoho tradičních portugalských jídel je ze své podstaty bezlepkových, vždy je ale potřeba radši prověřit přípravu u obsluhy, protože se může lišit region od regionu a restauraci od restaurace. Určitě vyzkoušejte typický rýžový pudink se skořicí, krémovou nasládlou dýňovou polévku nebo pečenou křepelku. Na své si přijdou i milovníci luštěnin v podobě fazolového guláše feijada. Na baru si k drinku objednejte lupinovou pochoutku tremoços.

Na co si dát při cestách Portugalskem pozor? Nemile překvapit by vás mohla sangria, tradiční osvěžující alkoholický nápoj. Někdy se do něj přidává pivo, proto vždy kontrolujte přesné složení. Dále se v restauracích ptejte, jak byla připravovaná kořeněná rýže. V Portugalsku se často pro její vaření používá bujón a bývá lepkový. Pozor také na klasickou hořčici, která často obsahuje lepek. Vždy proto kontrolujte etiketu.

Pokud jste se také zasnili a máte chuť na něco dobrého s portugalským nádechem, zkuste naši výbornou dýňovou polévku.

Použité zdroje: www.celiacos.org.pt, zijemebezlepku.blogspot.cz, www.legalnomads.com

Kam do Alp s celiakií?

I když podmínky pro bezlepkové stravování v restauracích a hotelech jsou v sousedním Německu nebo Rakousku podstatně lepší než

Kam do Alp s celiakií?