2017-06-26 Francie- chutná a voňavá i pro celiaky (1)

Francie: chutná a voňavá i pro celiaky

Jemné a nadýchané francouzské pečivo, bagety a crêpe … Celiak si možná povzdechne, o co vše v této zemi gurmánů přichází.  Francie ale není jen krajinou bílého pečiva a my vás dnes provedeme tím nejzajímavějším, co by měl cestovatel s celiakií před návštěvou této úchvatné země vědět.

Francie nabízí mnoho tradičních bezlepkových jídel, vždy je ale pro vlastní bezpečí lepší si složení pokrmů ověřovat. Obzvláště to platí pro omáčky a redukce.

Nákupy bezlepkových potravin cestovatelům obvykle nečiní potíže. Velké řetězce mají často svoji vlastní produktovou řadu (Carrefour, Intermarché) a existují i řetězce zdravých výživ s rozšířenou bezlepkovou nabídkou (Un Monde Vegan, Naturalia, Biocoop). Národní asociace celiaků AFDIAG nabízí na svých webových stránkách mj. francouzsko-anglické fráze, které mohou pomoci celiakům při komunikaci a rozklíčování složení u výrobků.

A nyní už k samotnému jídlu. Každý celiak by rozhodně měl vyzkoušet bretaňské crêpe nebo galette. Tyto vynikající palačinky se vyrábějí z pohankové mouky a chutnají spíše nakysle než sladce. Pokrm má mnoho variant, zajímavá je například ta se strouhaným sýrem, šunkou a vejcem. Přestože tradičně se vyrábí jen z pohankové mouky, vždy je dobré tento předpoklad ověřit.

Další dobroty, které jsou bezlepkové a musíte je prostě vyzkoušet: omelette au fromage, neboli omeleta se sýrem, se podává často místo oběda či večeře. Paštiky pâté a terrine, pomalu vařené masové rilletes nebo kontroverzní foie gras. Ztučnělá játra, nejčastěji husí, představují luxusní národní delikatesu, která je předmětem snahy o zákaz především kvůli způsobu výkrmu hus.

Pochoutky se najdou i u bezmasých pokrmů, velmi známé je například vegetariásnké ratatouille z cuket, lilků, rajčat a koření.

Fromage! Francie je země sýrů, a přestože většina z nich je pro celiaky vhodná, je dobré znát i výjimky, kde to neplatí.

Tradiční modré sýry využívají kultivaci ušlechtilých plísní na chlebu. Jsou pro celiaky bezpečné?

Francouzský roquefort (rokfór), britský stilton nebo italská gorgonzola. Tyto sýry s tradiční modrou plísní by mohly lehce znejistit lidi dodržující bezlepkovou dietu. Jak známo, způsob výroby modrých sýrů využívá kultivaci ušlechtilé plísně na chlebu nebo kulturách obsahujících lepek. Celiaci ale mohou být klidní; modré sýry a jejich plísně prošly testováním, které neprokázalo přítomnost zjistitelné úrovně lepku.

2017-06-26 Francie- chutná a voňavá i pro celiaky (2)Kromě zmiňovaného drobivého aromatického rokfóru stojí za vyzkoušení také měkký krémový brie nebo camembert. Některé druhy sýrů ze severní Francie ale pro celiaky vhodné být nemusí. Štiplavý zlatohnědý sýr maroilles se během zrání potírá pivem a není tak pro celiaky vhodný, podobně jako Boulette d’Avesnes.

Naši výpravu do ráje gastro-turistů zakončíme sladkou tečkou. V současnosti nejoblíbenějším tradičním bezlepkovým dezertem jsou bezesporu makronky. Tyto barevné sněhové pusinky vznikají z mandlové moučky a jsou tak pro celiaky bezpečné. Další oblíbená sněhová pochoutka (nejen) ve Francii se jmenuje meringues.  Za ochutnání stojí také bezlepkové crème brûlée, vanilkový krém s tvrdou karamelizovanou krustičkou na vrchu.

Na závěr vám přejeme krásné zážitky z cest a pokud se chystáte do Francie, pak Bon appétit, mes amis!

Zdroje: www.thespruce.com, www.legalnomads.com, AFDIAG