Hovězí kebab s BBQ omáčkou

Víkend patří grilování! Máme pro vás hovězí kebab s BBQ omáčkou

Naštípejte dříví, naleštěte rošty a rozpalte uhlíky! O víkendu se totiž bude grilovat – uděláme si hovězí kebab s BBQ omáčkou. Pro kebab je kromě jehněčího typickým masem právě hovězí. Co už všichni asi víte, je fakt, že kebab se do Evropy rozšířil z Turecka. Stal se populárním. I u nás v redakci :). Často kebab vídáme jako takový kůl, ze kterého se strojkem oddělují plátky masa, ale pro arabský svět a Izrael je typická varianta přípravy mletého masa na otevřeném ohni. A právě tím jsme se nechali inspirovat.

Co budeme na kebab pro 4 osoby potřebovat?
700 g hovězího masa, které si doma sami umeleme
1 lžíce mletého koriandru
1 lžíce římského kmínu
1 lžička mleté kurkumy
½ lžičky čerstvého zázvoru (nakrájeného najemno)
½ lžičky mleté skořice
hrst nasekané hladkolisté petrželky
1 lžíce citronové kůry
1 lžíce olivového oleje
1 vejce
sůl, pepř
čerstvý koriandr na ozdobu
4 špejle (dřevěné – předem namočené ve vodě)
Na přípravu BBQ omáčky si přichystejte:
1 lžíci rostlinného oleje
1 cibuli
3 stroužky česneku
4 lžíce třtinového cukru
1 lžíci uzené papriky (popř. mleté sladké papriky)
½ lžičky chilli
400 ml rajčatové pyré (může být z konzervy)
2 lžíce rajského protlaku
sůl, pepř
30 ml balzamikového octa
2 lžíce sójové omáčky Tamari

A jak na to? Nejprve si umelte na strojku maso. V míse ho pak smíchejte s ostatními ingrediencemi. Směs rozdělte na 4 díly, tvořte válečky, které napíchnete na špejle.
Rozpalte gril a grilujte z každé strany cca 5-7 minut do propečení. BBQ omáčku si mezitím připravíte tak, že ve větší pánvi na oleji necháte zesklovatět nakrájenou cibuli, pak přidáte nasekaný česnek, cukr, uzenou papriku, chilli, vše promícháte a necháte rozvonět. Následně přidejte rajčatové pyré a ostatní ingredience. Omáčku nechte provařit asi 15 minut, dochuťte solí, pepřem a rozmixujte dohladka. Bude to delikatesa!
Dobrou chuť.