2017-07-03 Vítězné bezlepkové podání Novaka Djokoviće

Vítězné bezlepkové podání Novaka Djokoviće

Jen pár hráčů světového tenisu se může dostat tak vysoko, jak se to povedlo Srbovi Novaku Djokovićovi. Zlomem v jeho kariéře se stal rok 2010. Krevní testy odhalily specifické protilátky na lepek, a i díky přechodu na bezlepkovou dietu se z herně nespokojeného tenisty stala hvězda.

Během onoho roku Djoković zaznamenal několik kolapsů během zápasů a dokonce byl nucen kvůli zdravotním problémům odstoupit z některých soutěží. Mnozí se obávali o jeho slibně rozjetou tenisovou kariéru. Tenista začal spolupracovat s odborníkem na výživu Igorem Četojevićem, podstoupil různorodé testy, od malárie, HIV, až po různé potravinové alergie. Díky doktoru Četojevićovi byla Djokovićovi objevena intolerance na lepek a mléčné produkty.

Ihned po přechodu na poměrně přísnou bezlepkovou stravu, dodržovanou především při trénincích a zápasech, se dostavilo zlepšení. Hrál silný tenis bez zranění a vyhrával téměř bez porážek.

„Naservírujte si vítězství“

Djoković dokonce o podivuhodném zlomu v jeho životě a kariéře napsal knihu. V té popisuje rok 2011 jako malý zázrak: vyhrál deset turnajů, tři grand slamy a 43 zápasů za sebou. Necelé dva roky předtím byl ale sotva schopen odehrát turnaj.

Asi nejtěžší pro světovou jedničku bylo vzdát se milovaného chleba, těstovin a především pizzy v rodinné restauraci. Přechod na bezlepkovou dietu a vyladění správné stravy mu však, podle jeho vlastních slov, pomohlo k dosažení dvou dětských snů – vyhrát Wimbledon a stát se světovou tenisovou jedničkou.

Zdroj: www.celiac.com

Obrázek: Novak Djoković při tréninku na Miami Masters 2009; Wikipedia; cc Alex Lee

I některé giny, whisky a vodky jsou bezlepkové

I lidé nemocní celiakií možná v životě někdy zatouží připít si skleničkou whisky nebo vodky. Drtivá většina ale tohoto tvrdého

I některé giny, whisky a vodky jsou bezlepkové