2017-08-03 V Neapoli umí dokonalou bezlepkovou pizzu

V Neapoli umí dokonalou bezlepkovou pizzu

Chystáte se na dovolenou do Itálie nebo přímo Neapole, rodného města pizzy? Pak pro vás máme dobrou zprávu, pokud si ji jako celiaci nechcete odepřít.

Po několika staletích, co je tradiční neapolská pizza na světě, se pomalu začíná rozmáhat i její bezlepková varianta. Příběh pizzy samotné údajně započal v roce 1889, kdy neapolský kuchař Raffaele Esposito vytvořil Pizzu Margheritu v národních barvách. Jednoduchá pizza s rajčaty, mozzarellou a bazalkou tehdy vznikla na oslavu italské královny Markéty Savojské.

„Alimentazione Fuori Casa!“

Dnes je důvod pro další velkou oslavu. Toto národní jídlo se totiž stalo dostupné i Neapolcům, kteří nejsou schopni trávit pšenici.

V Itálii se odhaduje na 600 tisíc lidí trpících celiakií, autoimunitní poruchou, která má jediné řešení, a to úplné vynechání lepku ve stravě. Nedávná iniciativa Italské asociace celiaků Alimentazione Fuori Casa vedla k tomu, že více jak 4000 restaurací, pizzerií, hotelů a cukráren následovalo bezlepková doporučení asociace. Povědomí o potřebách celiaků se zemí šíří překvapivě rychle na to, že pšeničné těstoviny a pizza hrají v zemi prim. Dnes už neplatí, že by bezlepkové jídlo v menu restaurace bylo „dietním výstřelkem“. Itálie v porovnání s jinými evropskými zeměmi reaguje na potřebu úpravy nabídky, zdá se, rychleji. Italové jsou na celiakii testováni v raném věku a mnozí s diagnózou dostávají od vlády měsíční příspěvek na bezlepkové potraviny.

„V minulých letech začaly obchody s potravinami zcela běžně nabízet bezlepkové potraviny,“ říká Francesco z Pisy. „Pamatuji si, že tak před deseti lety neměl můj dědeček jinou možnost, než nakupovat suroviny bez lepku v lékárnách.“

Také přímo v Neapoli roste počet možností pro lidi s celiakií. Pizzeria al 22, jedna z nejnavštěvovanějších neapolských pizzerií, nyní nabízí úžasnou pizzu bez lepku, přestože je lepší zavolat pár dní dopředu, aby se restaurace mohla připravit. Je možné si pochutnat také na tradičním pečivu – sfogliatelle, graffe (koblihy), tiramisu, cannoli – senzační a k nerozeznání od lepkového, v Senza Glutine Siani, jen krátkou jízdu metrem od centra.

Pokud máte Neapol v hledáčku a chcete vyzkoušet další skvělá bezlepková místa, navštivte Gino Sorbillo Lievito Madre al Mare, Pizzeria Vesi Senza Glutine nebo Pizzeria dal Presidente. Poslední zmíněná pizzerie na ulici Via dei Tribunali platí za jednu z nejlepších pizzerií ve městě. Stojí na špičkových čerstvých přísadách, pizza těsto je křupavé a načechrané a údajně může přivést lidi s celiakií až k slzám.

Zdroj: www.foodandwine.com

Ubytování s bezlepkovou stravou ve Špindlu

Ani v Krkonoších není snadné najít vhodné ubytování s bezlepkovou stravou. To platí i pro největší naše horské středisko – Špin

Ubytování s bezlepkovou stravou ve Špindlu