2017-08-01 Využití čiroku v bezlepkové kuchyni (A)

Využití čiroku v bezlepkové kuchyni

Čirok patří mezi pět nejdůležitějších pěstovaných obilovin a jako hlavní obilovina nasytí více než 9 milionů lidí na celém světě. Předpokládá se, že čirok je velmi starou plodinou, která se původně pěstovala v Africe již před tisíci lety.

To svět bezlepkového vaření „objevil“ čirok teprve před pár lety, a od té doby se čiroková mouka začala výrazněji objevovat v bezlepkových receptech. Redakce Bezlepek.cz vždy ráda podporovala především rozmanitost ve vaření, proto si dnes připomeneme výhody a možnosti, které vaření s čirokem umožňuje.

2017-08-01 Využití čiroku v bezlepkové kuchyni (B-v textu)Předně čiroková mouka může velmi obohatit domácí pečení. Oproti jiným starodávným obilovinám je světlejší barvy a jemnější chuti, ne nepodobné pšenici. Dále v porovnání například s rýžovou moukou je bohatší na bílkoviny a vlákninu. Té obsahuje třikrát více.

Díky vyššímu obsahu vlákniny tak může čiroková mouka v bezlepkové stravě pomoci bojovat proti rakovině, cukrovce a kardiovaskulárním chorobám. Tento pozitivní přínos mají v celozrnném čiroku antioxidační látky zvané komplexní fytochemikálie.

Nedávná pozorování Oddělení výživy a potravinářství na univerzitě v Texasu naznačují, že některé odrůdy čiroku mohou díky obsahu polyfenolických látek dokonce snižovat stravitelnost škrobu. To znamená, že diabetici nebo lidé se sklonem k rozvoji diabetu mohou profitovat ze snížené absorpce škrobu a menšího zvýšení glukózy v krvi, pokud by čirok zahrnuli do své výživy.

A jak využít čirok v kuchyni?

Bezlepkové pečení nejlépe funguje při míchání mouk, aby se ideálně kombinovaly přínosy a vlastnosti jednotlivých druhů. Čirok dobře peče s kukuřičným nebo bramborovým škrobem a tapiokovou moukou. Bramborový škrob zesvětlí pečivo a tapioková mouka zase ztmaví pečenou kůrku. Samotná čiroková mouka by úplně dobře nefungovala a bez dalších dodaných škrobů by výsledné pečivo bylo suché a hrubé.

Ze zrn čiroku si můžete také připravit výbornou kaši. Ideální je namočit zrno přes noc, aby se poměrně dlouhý čas vaření další den zkrátil.

Zdroj: www.gluten.org

Kam všude nacpou lepek

Jestliže člověk trpí celiakií, nebo mu nebyla nemoc diagnostikována, avšak jeho organizmus nepříliš dobře tráví lepek, potom si

Kam všude nacpou lepek