Co s přezrálými švestkami? Zkuste si z nich udělat pikantní chutney

Švestky, švestky a zase švestky. Na stromech jich ještě pár zbylo, ty pozdní sládnou. Koláče, povidla, slivovice – to všechno už máme asi za sebou. Tak si ze zbylých slív pojďme udělat něco originálního. Třeba takové pikantní chutney.

Ingredience:
– 2 šalotky
– 20 g čerstvého zázvoru
– 1 chilli papričku
– 2 pomeranče
– 3 hvězdičky badyánu
– 500 g švestek
– 50 g třtinového cukru
– sůl
– lžíce balzamikového oleje
A jak na to? Pracovní postup je jako obvykle poměrně snadný:
1. Na drobno nakrájejte šalotky a zázvor. Chilli papričku zbavte semínek a pokrájejte.
2. Z jednoho pomeranče oloupejte pět stroužků kůry. Vymačkejte šťávu z obou pomerančů a vlijte ji do hrnce a přidejte šalotky, zázvor, papričku a badyán. Vařte na mírném ohni zhruba 15 minut.
3. Mezitím omyjte a vypeckujte švestky a nakrájejte na menší kousky.
4. Do hrnce přidejte švestky a cukr a vařte dalších 10 minut.
5. Vyndejte badyán. Ještě horké chutney vlijte do vymyté skleničky, pečlivě uzavřete a obraťte víčkem dolů. Chutney se báječně hodí k masu (např. vepřové panence).

Kuřecí stripsy s barbecue omáčkou

Americké, a přesto domácí! Vyzkoušejte náš jednoduchý recept na bezlepkové obalované kuřecí stripsy s pikantní...

Kuřecí stripsy s barbecue omáčkou
Bezlepkové bramborové knedlíky

Samozřejmě se dají už dlouho i u nás koupit v obchodě bezlepkové bramborové knedlíky. Občas ale možná přijde chuť i na ty domác

Bezlepkové bramborové knedlíky