2017-09-c Bezlepková dieta může zvýšit riziko otravy těžkými kovy

V Americe může bezlepková dieta zvýšit riziko otravy těžkými kovy

Lidé, kteří jsou na bezlepkové dietě, mohou být vystaveni vyššímu riziku expozice arsenem a rtutí, dvou toxických kovů, které jsou spojovány se vznikem kardiovaskulárních a neurologických chorob, či rakovinou. K těmto závěrům dle časopisu Epidemiologie dospěli američtí výzkumníci.

Ve Spojených státech amerických se bezlepkové stravování stalo doslova módním trendem. Přestože samotnou celiakií bylo diagnostikováno asi pouze jedno procento Američanů, drží bezlepkovou dietu podle průzkumu z roku 2015 až jedna čtvrtina populace. Od roku 2013 tak narostlo procento „bezlepkářů“ o 67 bodů.

Problémem bezlepkové diety může být příliš velké množství rýžové mouky, která se konzumuje jako náhražka té pšeničné. Protože rýže je známá pro svoje bioakumulační vlastnosti, tedy pro svoji schopnost vázat těžké kovy z hnojiv, půdy nebo vody, představuje tak její vyšší konzumace určité riziko.

Tým výzkumnice Marie Argosové z Univerzity of Illinois v Chicagu zkoumal souvislost mezi typem stravy a biomarkery toxických kovů u lidí. Na vzorku skoro 7,5 tisíc respondentů ve věku od 6-80 let zjistili, že lidé držící bezlepkovou dietu skutečně vykazovali vyšší koncentrace arsenu v moči a rtuti v krvi. Množství arsenu bylo skoro dvakrát tak vysoké, než u lidí nevyhýbajících se lepku. Množství rtuti v krvi bylo asi o 70 procent vyšší.

Marie Argosová k závěrům studie dodává, že výsledky naznačují spojitost mezi bezlepkovým stravováním a vyššími hladinami arzenu a rtuti v těle, bude ale potřeba další výzkum, aby se tato spojitost a případné zdravotní riziko potvrdilo.

„V Evropě existují předpisy, které regulují povolené množství arsenu v potravinách, ne však ve Spojených státech,“ dodává Argosová. „Hlídáme a regulujeme hladinu arsenu ve vodě, ale pokud spotřeba rýžové mouky zvyšuje riziko expozice arzenem, bylo by rozumné regulovat i kovy v potravinách“, uzavírá výzkumnice.

Zdroj: ScienceDaily

Kolik je v Evropě a USA celiatiků?

Současné epidemiologické studie ukazují, že míra výskytu celiakie je stále podceňována. Ale projevuje se lepší testování na vyš

Kolik je v Evropě a USA celiatiků?