Mrkvová polévka

Zahřeje a potěší chuťové pohárky. Udělejte si mrkvovou polévku!

Je jemná, skvěle chutná, zasytí a perfektně se hodí pro celiaky. Řeč je o mrkvové polévce, kterou si s námi můžete připravit.

Co budete potřebovat za ingredience? Tady jsou:
– 2 lžíce olivového oleje
– středně velká cibule
– 2 stroužky česneku
– kousek čerstvého zázvoru
– 3 střoužky kůry a šťáva z pomeranče
– lžička soli
– lžičku kurkumy
– špetka pepře
– 500 g mrkve
– litr zeleninového vývaru
A na dozdobení a zjemnění polévky si přichystáte:
16% kysanou smetanu
– lískové oříšky
– čerstvý tymián

Pracovní postup je jednoduchý a zvládne ho i kuchtík-začátečník.
1.    Troubu předehřejte na 150 stupňů. Středně velký, hlubší pekáček vymažte olivovým olejem, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a zázvor, pomerančovou kůru, sůl a pepř, kurkumu a oloupanou a na kostičky nakrájenou mrkev.
2.    Promíchejte a dejte na 20 minut do trouby, dokud mrkev nezměkne. Občas během pečení znovu promíchejte.
3.    Do většího hrnce vsypte směs a zalijte vývarem. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte zhruba 20 minut.
4.    Tyčovým mixérem vše rozmixujte dohladka. Dochuťte podle potřeby.
5.    Podávejte s nasucho opraženými oříšky a snítkou tymiánu. Abyste zjemnili chuť polévky, přidejte zakysanou smetanu.

Balzamikové kuře se salátem

Dnes máme chuť na kuřecí. Ale chce to něco originálního… Tak vyzkoušíme balzamikové kuře se...

Balzamikové kuře se salátem
Dar moudré Athény aneb sláva olivám

Podle řecké mytologie byl olivovník symbolem bohyně moudrosti. Ta se na Akropoli utkala v souboji s bohem...

Dar moudré Athény aneb sláva olivám
Bezlepkové švestkové knedlíky

Na sezónu švestek se těšíme vlastně celý rok. Hlavně kvůli knedlíkům, protože ty švestkové jsou...

Bezlepkové švestkové knedlíky