kávové cupcakes

Oslaďte si život v práci kávovými cupcakes

Cupcakes se k nám dostaly poměrně nedávno. Ale podle veřejných zdrojů je jejich historie opravdu dlouhá. Poprvé  jsou tyto malinké dortíky zmíňovány už v roce 1796 v knize americké kuchařky Amelie Simmonsové. Jejich název byl ale poprvé použit až v roce 1828 a vznikl jednoduše – podle „šálků“ či samostatných keramických nádob, v nichž byly dortíky pečeny. Tolik histoire. Pojďme se teď ale podívat na současnost cupcakes. A ne ledajakých – uděláme si totiž jejich bezlepkovou variantu! Našimi kávovými cupcakes rozjasníte říjnovou náladu sobě a možná i vašim kolegům v práci. Chutnají skvěle!

Co budete na kávové cupcakes potřebovat?

Ingredience na těsto:
150 g bezlepkové mouky,
balíček bezlepkového kypřícího prášku,
2 lžíce instantní kávy,
165 g změklé Zlaté Hané,
165 g krupicového cukru
3 vejce velikosti M
½ lžíce polotučného Tatra mléka
špetka soli

Ingredience na krém:
3 lžíce instantní kávy
1½ lžíce vroucí vody
250 g změklého másla
500 g moučkového cukru
¼ lžičky vanilkového cukru

Postup:
1.    Mouku, kypřící prášek a instantní kávu prosejte sítem.
2.    Do směsi přidejte změklý tuk, cukr, vejce, mléko a sůl a vše důkladně promíchejte tak, aby vám vzniklo vláčné těsto.
3.    Připravte si formičky na cupcakes (cca 12) a nadávkujte do nich těsto. Vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů a pečte zhruba 18-20 minut.
4.    Mezitím si připravte krém. Smíchejte kávu s vroucí vodou. Metlovým mixérem šlehejte máslo a po lžících k němu přidávejte moučkový cukr, kávu, a vanilkový extrakt.
5.    Cupcakes vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
6.    Krém naplňte do zdobičky a ozdobte cupcakes.

Jahodové knedlíky z kynutého těsta

Jahodová sezona rozhodně nekončí v polovině července! Díky novým odrůdám stáleplodících jahodníků si toto oblíbené...

Jahodové knedlíky z kynutého těsta