Vyznáte se ve značení výrobků? Aneb co znamená, když „výrobek může obsahovat stopy lepku“

Každý celiak si dříve či později musí zvyknout na pravidelné kontrolování značení složení výrobků, které kupuje a konzumuje. Největší práci to dá hned zkraje po diagnostikování nemoci a informací, které musí „čerstvý“ celiak zpracovat, je hodně.

Neklesejte ale na mysli, dnešním článkem vám pomůžeme rychle se zorientovat, popřípadě osvěžit některé „formulky“, které na výrobcích jsou.

V prvé řadě je dobré vědět, že výrobci mají ze zákona povinnost uvádět některé konkrétní údaje, mezi které patří složení, nutriční údaje, alergeny, datum minimální trvanlivosti či datum použitelnosti. Co je a není alergen, přesně stanovuje příloha Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) z roku 2011. Seznam je to skutečně dlouhý a jeho zjednodušenou podobu známe například z restaurací, které o alergenech musí informovat své zákazníky. Pro ilustraci je jeden takový obrázek níže.

Na výrobcích musí být přímo z názvu výrobku patrné, že obsahuje alergen (například „pšeničná mouka“) nebo je alergen povinně zvýrazněn ve složení tučně či podtržením.
U celiaků definuje legislativa jako alergen veškeré obiloviny obsahující lepek, konkrétně pšenici, žito, ječmen, oves, špaldu, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich. Výjimkou jsou glukózové sirupy na bázi pšenice, včetně dextrózy, maltodextriny na bázi pšenice, glukózové sirupy na bázi ječmene a obiloviny použité k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu.

Například tedy glukózový sirup vyrobený z pšenice či ječmene je vyřazen ze seznamu alergenních složek, a testy Výzkumného ústavu potravinářského v Praze (VUPP) opakovaně ukazují, že z pohledu obsahu lepku nepředstavují pro celiaky žádné nebezpečí.

A jak je to s označením výrobků „bez lepku“?  Výrobci nemají ze zákona žádnou povinnost spotřebitele informovat, že jejich výrobek je bezlepkový. Pokud se tak ale rozhodnou, musí se následně řídit legislativou a jejich výrobek nesmí obsahovat více než 20 mg lepku / kg. Stejná pravidla platí, pokud chce výrobce informovat zákazníka o tom, že jeho výrobek byl speciálně zpracován tak, aby obsahoval snížené množství lepku, pokud je vyroben z lepkové obiloviny. Nápis „velmi nízký obsah lepku“ si tak může dovolit nést pouze potravina, která obsahuje nejvýše 100 mg lepku / kg.
A konečně, pokud na potravině naleznete informaci, že výrobek „může obsahovat stopy lepku“, pak vězte, že se nedá bezpečně považovat za bezlepkový. Státní zemědělská a potravinová inspekce považuje za stopy lepku obsah 50 mg lepku / kg. Značení výrobců potrav „bez lepku“ ještě preventivním označení „může obsahovat stopy lepku“, je tak nesmyslné.

Zdroj: NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011, Výzkumný ústav potravinářský Praha

alergeny

Zdroj obrázku: www.hobby.idnes.cz

Udržte svoje srdce zdravé

Vztah mezi celiakií a dalšími závažnými zdravotními problémy, jako je diabetes, roztroušená skleróza nebo poruchy...

Udržte svoje srdce zdravé
Hokejista NHL, kterého celiakie nezastavila

Příběh Maxe Domiho, hokejisty hrajícího NHL, je nejen příběhem úspěchu a slávy, ale především tvrdé práce a životního přístupu,

Hokejista NHL, kterého celiakie nezastavila