Dýňová roláda

Život vám osladí dýňová roláda

Dýně jsou teď všude. Skvěle se hodí do bezlepkových receptů, a to i těch sladkých. My jsme z ní udělali roládu, kterou můžete připravit jako halloweenské pohoštění i vy 🙂

Co budete potřebovat?
Na pyré:
máslová dýně
dýně hokaidó

Na roládu:
3 česká vejce M
hrnek cukru krupice
lžička vanilkového extraktu
lžička citronové šťávy
⅔ hrnku dýňového pyré
lžička pomerančové šťávy
¾ hrnku bezlepkové mouky
½ lžičky bezlepkového kypřícího prášku
½ lžičky jedlé sody
1 ½ lžičky skořice
½ lžičky zázvoru
špetka muškátového ořechu
špetka soli

Na náplň:
250 g mascarpone
½ hrnku práškového cukru
½ lžičky skořice
lžička vanilkového extraktu
hrnek smetany ke šlehání

Postup:
1.    Den dopředu si připravte pyré. Obě dýně rozpulte, vydlabejte semínka a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C na pečicí papír dužinou dolu. Pečte zhruba hodinu, dokud nebudou dýně měkké. Nechte vychladnout, lžící vydlabejte dužinu a rozmixujte. Dýňové pyré dejte do cedníku na misku a nechte přes noc v ledničce odkapat přebytečnou vodu.
2.    Troubu předehřejte na 180 °C. Na hlubší plech dejte pečicí papír a potřete máslem. V misce smíchejte vejce, cukr a vanilkový extrakt a vyšlehejte. Přidejte kypřící prášek, jedlou sodu, skořici, zázvor, muškátový oříšek a sůl, promíchejte a pozvolna přidávejte mouku.
3.    Těsto rovnoměrně vlijte na připravený plech a pečte zhruba 15 minut. Poté nechte 10 minut vychladnout, přiložte na upečené těsto další pečicí papír a srolujte. Nechte zcela vychladnout.
4.    V jedné míse vyšlehejte šlehačku. V druhé smíchejte mascarpone, cukr, vanilkový extrakt a skořici. Šlehačku smíchejte s mascarponovou směsí.
5.    Vychladlou roládu opět pomalu rozrolujte, potřete náplní a opět srolujte. Na závěr pocukrujte moučkovým cukrem.

Tvarohová štóla

Pokud chcete ochutnat pravou štólu, musíte se vypravit do Drážďan. Začala se zde péct koncem...

Tvarohová štóla
Dobrota za 20 minut: Kakaovo malinová roláda

Upečte si lehkou malinovou roládu. Je zcela bez mouky a tak ji mohou samozřejmě bezlepkáři. Chutnat ale bude všem. Zvládnete to

Dobrota za 20 minut: Kakaovo malinová roláda
Polévky pro zahřátí

Polévka představuje ideální zimní pokrm. Dřív se na stole objevovala denně, bylo to jídlo levné,...

Polévky pro zahřátí