Dýňová roláda

Život vám osladí dýňová roláda

Dýně jsou teď všude. Skvěle se hodí do bezlepkových receptů, a to i těch sladkých. My jsme z ní udělali roládu, kterou můžete připravit jako halloweenské pohoštění i vy 🙂

Co budete potřebovat?
Na pyré:
máslová dýně
dýně hokaidó

Na roládu:
3 česká vejce M
hrnek cukru krupice
lžička vanilkového extraktu
lžička citronové šťávy
⅔ hrnku dýňového pyré
lžička pomerančové šťávy
¾ hrnku bezlepkové mouky
½ lžičky bezlepkového kypřícího prášku
½ lžičky jedlé sody
1 ½ lžičky skořice
½ lžičky zázvoru
špetka muškátového ořechu
špetka soli

Na náplň:
250 g mascarpone
½ hrnku práškového cukru
½ lžičky skořice
lžička vanilkového extraktu
hrnek smetany ke šlehání

Postup:
1.    Den dopředu si připravte pyré. Obě dýně rozpulte, vydlabejte semínka a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C na pečicí papír dužinou dolu. Pečte zhruba hodinu, dokud nebudou dýně měkké. Nechte vychladnout, lžící vydlabejte dužinu a rozmixujte. Dýňové pyré dejte do cedníku na misku a nechte přes noc v ledničce odkapat přebytečnou vodu.
2.    Troubu předehřejte na 180 °C. Na hlubší plech dejte pečicí papír a potřete máslem. V misce smíchejte vejce, cukr a vanilkový extrakt a vyšlehejte. Přidejte kypřící prášek, jedlou sodu, skořici, zázvor, muškátový oříšek a sůl, promíchejte a pozvolna přidávejte mouku.
3.    Těsto rovnoměrně vlijte na připravený plech a pečte zhruba 15 minut. Poté nechte 10 minut vychladnout, přiložte na upečené těsto další pečicí papír a srolujte. Nechte zcela vychladnout.
4.    V jedné míse vyšlehejte šlehačku. V druhé smíchejte mascarpone, cukr, vanilkový extrakt a skořici. Šlehačku smíchejte s mascarponovou směsí.
5.    Vychladlou roládu opět pomalu rozrolujte, potřete náplní a opět srolujte. Na závěr pocukrujte moučkovým cukrem.

Rychlá nekynutá vánočka s tvarohem

Nač trávit před Vánoci hodiny pečením a vařením, když existují skvělé recepty na ještě lepší...

Rychlá nekynutá vánočka s tvarohem
Borůvkový koláč s mascarpone

Protože je stále, a nějaký ten týden ještě bude, sezóna borůvek, přinášíme další recept na borůvkový bezlepkový koláč, který ni

Borůvkový koláč s mascarpone
Jak na bezlepkový knedlík

Tradiční česká potravina – knedlík. V minulosti si ho celiatici mohli sotva kdy dopřát. Dnes je na trhu k dostání několik hotov

Jak na bezlepkový knedlík