2017-12-29 Alkohol k silvestrovské noci patří, celiaci se ale musí mít na pozoru

Alkohol k silvestrovské noci patří, celiaci se ale musí mít na pozoru

Silvestr můžeme s nadsázkou brát jako zakončení svátečního období, ke kterému kromě dobrého jídla patří neodmyslitelně také alkohol. Není od věci si čas od času připomenout, na co si celiaci musí dávat největší pozor.

Bublinky jsou bezpečné

Dobrou zprávou je, že klasická vína, šumivá vína i šampaňské, které si mnozí dopřejí právě poslední den v roce, jsou přirozeně bezlepková. Stejně tak vám neuškodí brandy, koňak, portské, sherry nebo vermut. Pokud sáhnete po vinných destilátech, pak sázejte na kvalitu. U levnějších variant riskujete kontaminaci lepkem kvůli barvivům a dalším aditivům.

Alkohol, který si ve své tradiční podobě celiaci spíše dopřát nemohou, je běžné pivo vyráběné ze sladu. Ječný či pšeničný slad tvoří pouze velmi nízké procento obsahu piva, přesto je ale půllitr ležáku díky němu kontaminován několika miligramy lepku. Každý celiak má vlastní tolerovatelnou hladinu lepku a je potřeba brát v úvahu veškeré potenciální zdroje v průběhu dne a nezvyšovat vědomě zdravotní zátěž. Pro zajímavost, Vysoká škola chemicko-technologická ve spolupráci s Výzkumným ústavem potravinářským Praha stanovovala množství lepku v některých typech piva. Ze studie* vyplynulo, že nejméně lepku obsahují nealkoholická piva (průměrně méně než 3 mg/l), o něco více ležáky (<3–8,7 mg/l), černá piva (9,0–15,2 mg/l), a nejhůře dopadla pšeničná piva (10,6–41,2 mg/l).

Destiláty představují mezi alkoholickými nápoji speciální kategorii. Přestože odborníci zastávají názor, že kvalitní dvojitá destilace i u obilných pálenek (například whisky) lepek odstraní, jsou mnozí celiaci právem obezřetní z důvodu umělého dobarvování některých destilátů. Přirozeně nazlátlá a obvykle nedobarvovaná je grapa nebo klasický třtinový rum (pozor na tmavé a kořeněné druhy). Bezlepková je také agávová tequilla, pokud neobsahuje příměsi. U vodky záleží, jak kvalitně je pálená (kolikastupňově), a také z čeho. Vybírejte proto radši vodky pálené z brambor, kukuřice nebo řepného cukru.

Přestože je na trhu výběr bezlepkového alkoholu nepřeberný, redakce Bezlepek.cz má jasno a sáhne po kvalitním šumivém vínu. Přejeme vám šťastnou ruku při výběru alkoholu pro silvestrovskou oslavu a vykročení pravou nohou do nového roku 2018!

* Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství