2017-12-07 Konec bezlepkové diety u celiakie díky novému enzymu

Konec bezlepkové diety u celiakie díky novému enzymu?

Statistiky uvádějí, že počet celiaků v populaci se různě po světě pohybuje až ke třem procentům. Jako celiaci určitě sami z vlastní zkušenosti víte, jak je někdy těžké přísnou bezlepkovou dietu dodržovat.

Ve Spojených státech amerických trpí celiakií asi každý stý Američan a v současné době neexistuje na trhu žádný medikament, který by celiakii skutečně léčil. Tak tomu ovšem nemusí být napořád. Sydney Gordon, vědec ze společnosti Ab Initio Biotherapeutics, totiž spolupracuje na vývoji enzymatické terapie. A ta se má zaměřit právě na celiakii. Už dnes jsou sice na trhu volně prodejné enzymy, jejich efektivita ale není garantována národním úřadem. Problémem stávajících dostupných prostředků je především jejich pomalá reakce. Přípravky buď zabírají příliš pozdě, nebo nerozkládají dostatečné množství lepku, aby nedošlo k poškození střeva.

Doktor chemie, biochemie a molekulární medicíny a spoluzakladatel společnosti PvP Biologics Justin Siegel upozorňuje na fakt, že doposud žádný lék na celiakii nebyl americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválen. Farmaka narazila během klinických testů. Siegel ovšem v enzymatické léčbě vidí budoucnost.

Enzymová terapie, na které PvP Biologics pracují, je založena na vyhledávání „spouštěcích“ molekul, imunogenních epitopů, předtím, než se vůbec dostanou do střeva. Klíčem úspěchu je enzym kumamolisin, který na rozdíl od některých jiných enzymů může přežít kyselé prostředí žaludku. Díky modifikaci části aminokyselin v původním kumamolisinu, se vědcům podařilo přimět enzym působit přímo na problematický epitop. Pokud se prokáže, že tato cesta léčby celiakie je možná, mnoho pacientů se už nebude muset bezlepkovou dietou tolik trápit.

Vývoj slibné enzymatické léčby budeme nadále sledovat. Farmaceutická společnost zatím nesdělila další detaily ohledně případného klinického testování a schvalování americkým FDA. Očekávání jsou vysoká, a pokud se alespoň z části naplní, bude to zajímavý posun v léčbě celiakie.

Zdroj: www.celiac.com
I potravinová aditiva mohou obsahovat lepek

I některé přídatné látky do potravin, aditiva, obsahují nemo mohoui obsahovat stopy lepku. Jak uvádí ve své práci Celiakie Eva

I potravinová aditiva mohou obsahovat lepek