Rychlá nekynutá vánočka

Rychlá nekynutá vánočka s tvarohem

Nač trávit před Vánoci hodiny pečením a vařením, když existují skvělé recepty na ještě lepší laskominy, které ušetří spoustu času? Dnes vám ukážeme, jak do půl hodinky zvládnout skvělou nekynutou vánočku. A dalších 50 minut během pečení si můžete vyhradit třeba na odpočinek nebo balení dárků :).

Ingredience:
570 g bezlepkové mouky,
3 Česká vejce vel. M,
1 a ½ balíčku bezlepkového kypřícího prášku do pečiva,
250 g Olma Tvarohu měkkého,
9 lžic oleje,
150 g cukru,
2 balíčky vanilkového cukru,
žloutek a bílek na potření,
lžička citronové kůry (ideálně z bio citrónu),
50 g rozinek,
70 g nasekaných mandlí,
2 dl rumu

Postup

  1. Ve větší míse rozmačkejte tvaroh a k němu přidejte všechny ingredience kromě mandlí a rozinek. Ty namočte do rumu. Směs pořádně prohněťte v misce a pak zpracujte na vále.
  2. Přidejte 50 g mandlí a v rumu namočené rozinky a opět zpracujte.
  3. Těsto si rozdělte na 4 velké díly, 3 menší a dva nejmenší. Všechny kusy si rozválejte na válečky.
  4. Základnu spleťte ze čtyř největších válečků, začněte ale od prostřed, aby se vám válečky netrhaly, a nezapomeňte je postupně utahovat. Jakmile dojdete nakonec, cop otočte a dopleťte z druhé strany.
  5. Střed spodního copu zploštěte hranou ruky a potřete bílkem, aby v copu nevznikaly díry.
  6. Stejný způsobem spleťte cop ze tří válečků a položte na spodní cop. Hranou ruky opět přitlačte a potřete bílkem.
  7. Spletený cop ze dvou válečků dejte na vrch a konce uchyťte zespod vánočky.
  8. Z vrchu pak napíchejte špejle, abyste vánočku zafixovali a »nesjela«. Potřete ji rozšlehaným žloutkem a posypte zbylými mandlemi. Plech, vyložený pečícím papírem, s vánočkou vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 50 minut.

9. Hotovou vánočku nechte vychladnout a pocukrujte.

Jednoduchý bezlepkový piškot vždy potěší

Občas potřebujeme narychlo něco upéct k zakousnutí a obyčejný piškot je právě to, co nás nebude stát moc času a ještě si výborn

Jednoduchý bezlepkový piškot vždy potěší