Den cookies

Slavíme Den sušenek! Samozřejmě bezlepkově

Dnes se slaví Den sušenek (cookies). První cookies vznikly vlastně náhodou. Holandský kuchař použil kousek připraveného těsta na koláč, aby otestoval teplotu trouby. A když bylo těsto upečené, ochutnal. Vzniklé sušence začal říkat holandsky koekje. A právě holandští přistěhovalci dovezli tento zákusek do Ameriky, kde si cookies našly spoustu příznivců. A díky bezlepkovým moukám si mohou tyto sušenky užit i celiaci. Jak tedy na domácí cookies? Není na tom nic těžkého!

Ingredience:
velké vejce,
hrnek (250 g) změklého arašídového másla,
⅓ hrnku třtinového cukru,
lžička jedlé sody,
¼ hrnku kakaa holandského typu,
½ lžičky vanilkového extraktu,
¾ hrnku drobných kousků bílé čokolády.

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
  2. V misce smíchejte vejce, arašídové máslo, třtinový cukr, jedlou sodu a kakao. Vypracujte těsto a přidejte vanilkový extrakt. Z nadrobno nasekané bílé čokolády odsypte hrst a zbylé množství přisypte do těsta a promíchejte.
  3. Na plech dávkujte těsto po lžíci a vytvarujte kuličku. Na plechu ji pak spodní částí lžíce stlačte. Pečte zhruba 10-12 minut. Zbylé kousky čokolády vtlačte do cookies a nechte 10 minut vychladnout.