Den cookies

Slavíme Den sušenek! Samozřejmě bezlepkově

Dnes se slaví Den sušenek (cookies). První cookies vznikly vlastně náhodou. Holandský kuchař použil kousek připraveného těsta na koláč, aby otestoval teplotu trouby. A když bylo těsto upečené, ochutnal. Vzniklé sušence začal říkat holandsky koekje. A právě holandští přistěhovalci dovezli tento zákusek do Ameriky, kde si cookies našly spoustu příznivců. A díky bezlepkovým moukám si mohou tyto sušenky užit i celiaci. Jak tedy na domácí cookies? Není na tom nic těžkého!

Ingredience:
velké vejce,
hrnek (250 g) změklého arašídového másla,
⅓ hrnku třtinového cukru,
lžička jedlé sody,
¼ hrnku kakaa holandského typu,
½ lžičky vanilkového extraktu,
¾ hrnku drobných kousků bílé čokolády.

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
  2. V misce smíchejte vejce, arašídové máslo, třtinový cukr, jedlou sodu a kakao. Vypracujte těsto a přidejte vanilkový extrakt. Z nadrobno nasekané bílé čokolády odsypte hrst a zbylé množství přisypte do těsta a promíchejte.
  3. Na plech dávkujte těsto po lžíci a vytvarujte kuličku. Na plechu ji pak spodní částí lžíce stlačte. Pečte zhruba 10-12 minut. Zbylé kousky čokolády vtlačte do cookies a nechte 10 minut vychladnout.
Dokáží vědci deaktivovat celiakii?

Nedávno jsme vám představili Chaitana Khoslu, vědce Stanfordovy univerzity, který patří mezi současnou špičku výzkumu...

Dokáží vědci deaktivovat celiakii?
Oves opět na pořadu dne

Pšenice, žito, ječmen. Obiloviny pro celiaky jednoznačně zapovězené. Jak je to ale s ovsem? Vědci...

Oves opět na pořadu dne