Čokoládovo pohankové vafle

Čokoládovo pohankové vafle pro sladký víkend

Blíží se víkend, který si můžeme osladit s výbornými čokoládovo pohankovými vafle. Ano – i celiaci si mohou tuto belgickou (nebo možná francouzskou) pochoutku užít.

Ingredience:
½ hrnku lněných semínek,
4 lžičky javorového sirupu + na servírování,
špetku soli,
hrnek čerstvého sýru ricotta,
hrnek pohankové mouky,
½ hrnku kakaa holandského typu,
1¼ lžičky soli,
lžička kypřícího prášku,
lžička jedlé sody,
2 Česká vejce velikosti M,
2 hrnky kefíru,
½ hrnku řepkového oleje,
¼ hrnku třtinového cukru,
50 g na drobné kousky nalámané hořké čokolády,
olej ve spreji,
lžičku vanilkového extraktu.

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Menší plech vyložte pečicím papírem, posypte ¼ hrnkem lněných semínek, pokapejte 2 lžičkami javorového sirupu a posypte špetkou soli. Promíchejte, aby se semínka obalila a dejte na 12 minut do trouby. Poté nechte zchladnou a nadrolte na drobné kousky.
  2. Mixérem vymíchejte ricottu se 2 lžičkami javorového sirupu, naplňte směsí zdobítko a dejte do ledničky.
  3. Zapněte vaflovač. Zbylá lněná semínka rozemelte tyčovým mixérem. Smíchejte pohankovou mouku, kakao, mletá lněná semínka, sůl, kypřící prášek a jedlou sodu. V jiné míse umíchejte dohladka vejce, kefír, olej, cukr a vanilkový extrakt. Přimíchejte směs mouky s kakaem a na závěr přidejte hořkou čokoládu.
  4. Olejem ve spreji postříkejte plotýnky vaflovače a vlijte těsto tak, aby se rozlilo po celé plotýnce a nepřetékalo. Opékejte zhruba 3 minuty.
  5. Hotové vafle servírujte s opečenými lněnými semínky, ricottou a přelijte javorovým sirupem.

 

Hovězí tatarák

na 2 porce: 300 g mletého hovězího (mladý býček) 1 cibule sůl, pepř, mletý kmín,...

Hovězí tatarák
Tvarohová štóla

Pokud chcete ochutnat pravou štólu, musíte se vypravit do Drážďan. Začala se zde péct koncem...

Tvarohová štóla