2018-01-28 Na syndrom dráždivého tračníku zabírá živý jogurt! s

Na syndrom dráždivého tračníku zabírá živý jogurt!

Živý, nejlépe domácí jogurt, může ulevit od trápení s IBS. Nejnovější studie dokonce hovoří o zlepšení zdravotního stavu u 90 % pacientů do šesti měsíců.

IBS, syndrom dráždivého tračníku, patří mezi nejčastější chronická onemocnění tlustého střeva. Tato gastrointestinální porucha trápí postižené především bolestí břicha, nadýmáním a průjmy. Stavy výrazně zhoršuje stres. Někteří pacienti naopak trpí úpornými zácpami. Tak jako tak, na vině je narušená střevní peristaltika a problematické vyprazdňování se stává nepříjemnou součástí života postižených IBS.

Studie, jejíž výsledky zveřejnil doktor Chandran na Světovém kongresu gastroenterologie, přináší naději velkému počtu pacientů s IBS. Vědecký tým pracoval se 189 pacienty, z nichž někteří trpěli syndromem dráždivého střeva po dobu devíti či deseti let. Během studie konzumovali pacienti 2‒3 kelímky domácího jogurtu s laktobacily denně. Po dobu půl roku se sledoval jejich zdravotní stav a výsledky byly neuvěřitelné. U 169 pacientů došlo do šesti měsíců k remisi onemocnění, tedy k vymizení příznaků.

„Existuje zvláštní propojení střev a mozku, i na mikrobiální úrovni. Pokud pracujete se střevní mikroflorou, můžete u některých případů dosáhnout úplné remise. Velkým benefitem našeho zjištění je jednoduchost a nízké náklady léčby,“ dodává doktor Chandran.

Klíčem k úspěchu jsou živé kultury obsažené v jogurtu. Pokud rádi experimentujete v kuchyni, zkuste si vyrobit jogurt v domácích podmínkách!

Domácí jogurt

U výroby jogurtu je nutné hlídat teplotu použitého mléka, budete proto potřebovat teploměr, samozřejmě dobré plnotučné mléko (1 litr), kvalitní jogurt s živou kulturou a několik prázdných skleniček.

Mléko ohřejte na 80 °C a nechte zchladit přibližně na 40 °C. V mléce opatrně rozmíchejte kelímek bílého jogurtu a rozlijte do skleniček. Skleničky přikryjte víčkem, ale nešroubujte. Přes noc je potřeba nechat jogurt pracovat v teple. K tomu můžete použít například lavor vystlaný dekou, kam skleničky „zasteleme“ nebo zkuste jogurt nechat v zavřené, vypnuté troubě s rozsvíceným světlem. Ráno je jogurt hotový! Můžete ho sníst nebo uchovat v lednici.

Zdroj studie: www.celiac.com