Můžu pracovat v pekárně, když mám celiakii? Aneb když nemoc otočí život vzhůru nohama

Vzpomenete si ještě na první pocity, když vám diagnostikovali celiakii? Panika, zmatek a obavy z toho, jak celou tu změnu ve stravování zvládnout. Představte si ale, že pracujete třeba v pekárně. Mohou vlastně celiaci v takovém zaměstnání pokračovat?

Jednoznačná odpověď asi neexistuje, ale doporučení lékaře bude pravděpodobně znít, změňte zaměstnání. Práce v restauracích, pizzeriích a především pekárnách s sebou totiž nese jisté riziko. Vždy záleží na pracovních podmínkách a také opatrnosti samotného pracovníka. Každopádně ale zaměstnavatele o změně svého zdravotního stavu informujte. Ke zdravotní způsobilosti se pak obvykle vyjadřuje určený lékař, a pokud by celiakie bránila ve výkonu zaměstnání na stávající pozici, nemůže zaměstnavatel zaměstnance nechat vykonávat práci, která pro něj ze zdravotních důvodů není vhodná.

Máte-li zaměstnání, kde se denně pracuje s lepkovou moukou, jste pravděpodobně lepkem kontaminováni, i když jej nekonzumujete. Mouka se nevyhnutelně dostává do vzduchu, nosem a ústy dále do dýchacího a trávicího traktu. Kontaminovat se můžete ale i neopatrným zacházením s moukou v domácích podmínkách, pokud vaříte nebo pečete pro zdravé členy domácnosti.

Někteří celiaci pociťují problémy i tehdy, pokud jen připravují klasické lepkové těstoviny. Samozřejmostí musí být oddělené nádoby na vaření, pokud chystáte lepkovou a bezlepkovou variantu, oddělené používání příborů a cedníků. Pokud jste do teď lepkové špagety testovali „skusem“, budete muset přijít na jiný způsob odhadování, zda už jsou al dente.

Obecně platí, že sdílená kuchyně a spižírna je pro celiaky potenciálně nebezpečná. Jak správně ukládat potraviny a organizovat kuchyň se dozvíte v našem dřívějším článku.

Kolik je v Evropě a USA celiatiků?

Současné epidemiologické studie ukazují, že míra výskytu celiakie je stále podceňována. Ale projevuje se lepší testování na vyš

Kolik je v Evropě a USA celiatiků?
Brambory: hodně muziky za málo peněz

Dnešní díl seriálu o přirozeně bezlepkových potravinách věnujeme absolutnímu základu české kuchyně, a to bramborám....

Brambory: hodně muziky za málo peněz