2018-04-04 Dokonalá bezlepková mouka Údajně jí může být speciální cizrnová

Dokonalá bezlepková mouka? Údajně jí může být speciální cizrnová

Krásná bílá až smetanová barva, neutrální chuť, dobré pojivé a nutriční vlastnosti. Tak by se dala popsat dokonalá bezlepková mouka a zdá se, že tento Svatý grál celiaků přeci jen existuje.

O úžasných vlastnostech cizrny se v současnosti snaží přesvědčit americký trh výrobce Nutriati.  Ten vyrábí speciální cizrnovou mouku nazvanou Artesa a slibuje kvality srovnatelné s pšeničnou moukou.

Chuťově neutrální mouka s jemnou texturou je vzhledem velmi podobná klasické pšeničné mouce, dobře váže vodu a olej, je tak vhodná do polévek a omáček. Navíc dokáže svými vlastnostmi napodobit elasticitu pšeničného lepku, aniž by se přidávaly mléčné nebo vaječné bílkoviny, modifikovaný škrob nebo xanthanová a guarová guma (na výrobcích značené E415 a E412).

Výhodou této mouky je podle výrobců vysoké množství vlákniny a odolných škrobů, nízký obsah tuků a také nízký glykemický index. Obsahuje více bílkovin než rýže, brambory, tapioka, kukuřice a čirok, současně je ale méně tučná než klasická cizrnová mouka.

Artesa je údajně plnohodnotně použitelná při výrobě bezlepkových těstovin, pečiva a dezertů při dobrých senzorických a výživových vlastnostech, bez přidání bezlepkových gum a škrobů. Použití speciální cizrnové mouky může zaujmout také osoby hledající náhradu mléčných výrobků, například při zjemňování a zahušťování polévek, omáček a dresingů.

Společnost Nutriati si od své speciální mouky slibuje hodně. Po úspěšném startu nyní cílí především na další zpracovatele a výrobce bezlepkových výrobků.

Zdroj: www.celiac.com

Rychlá nekynutá vánočka s tvarohem

Nač trávit před Vánoci hodiny pečením a vařením, když existují skvělé recepty na ještě lepší...

Rychlá nekynutá vánočka s tvarohem
Bezlepkové škvarkové placičky

Jsme možná přeslazeni po Vánocích, tak by mohlo přijít k duhu něco slaného…třeba bezlepkové škvarkové placičky. Jednoduché, ryc

Bezlepkové škvarkové placičky