krémová květáková polévka

Svěží tip: krémová květáková polévka

Jó, květákovka! Tu mi milujeme! A vy? Říká se, že „polívka je grunt“. A pro tuhle krémovou lahůdku to platí dvojnásob. Připravili jsme pro vás i videorecept, který najdete na našem facebookovém profilu Bezlepek.

Ingredience:
celý květák,
sůl a pepř,
4 lžíce olivového oleje,
6 stroužků česneku,
střední cibule,
hrst nasekaného rozmarýnu,
½ lžičky muškátového oříšku,
½ hrnku Tatra Smetana na vaření 10 % ,
4 hrnky zeleninového vývaru

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Květák omyjte, rozeberte na růžičky a vyskládejte na pekáč vyložený pečicím papírem. Pokapejte květák 2 lžícemi olivového oleje a osolte, opepřete a promíchejte.
  2. Stroužky česneku neloupejte a rozmáčkněte. Přidejte ke květáku a dejte na 15 minut do trouby.
  3. Na zbylém olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte opečené a oloupané stroužky česneku. Přidejte opečený květák a promíchejte. Přilijte zeleninový vývar, přiklopte a vařte 15 minut.
  4. Přidejte rozmarýn a muškátový oříšek. Promíchejte a tyčovým mixérem rozmixujte.
  5. Přilijte ½ hrnku smetany, znovu promíchejte a servírujte. Můžete ozdobit rozmarýnem, sušenými chilli papričkami a smetanou.
Bezlepková kulajda. Je to jednoduché

Sice letos houby skoro nerostly, ale třeba máte někde sušené nebo se dají případně použít i žampiony. Můžete vyzkoušet kulajdu

Bezlepková kulajda. Je to jednoduché
Strašidýlka z kukuřičné mouky

Možná vás to překvapí, ale americký svátek duchů, halloween, se úzce pojí k našemu Svátku všech svatých...

Strašidýlka z kukuřičné mouky
Brambory Hasselback

Vařené, pečené, šťouchané, smažené, grilované, vyšlehané na kaši nebo plněné libovolnou nádivkou, naslano, nasladko a...

Brambory Hasselback