krémová květáková polévka

Svěží tip: krémová květáková polévka

Jó, květákovka! Tu mi milujeme! A vy? Říká se, že „polívka je grunt“. A pro tuhle krémovou lahůdku to platí dvojnásob. Připravili jsme pro vás i videorecept, který najdete na našem facebookovém profilu Bezlepek.

Ingredience:
celý květák,
sůl a pepř,
4 lžíce olivového oleje,
6 stroužků česneku,
střední cibule,
hrst nasekaného rozmarýnu,
½ lžičky muškátového oříšku,
½ hrnku Tatra Smetana na vaření 10 % ,
4 hrnky zeleninového vývaru

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Květák omyjte, rozeberte na růžičky a vyskládejte na pekáč vyložený pečicím papírem. Pokapejte květák 2 lžícemi olivového oleje a osolte, opepřete a promíchejte.
  2. Stroužky česneku neloupejte a rozmáčkněte. Přidejte ke květáku a dejte na 15 minut do trouby.
  3. Na zbylém olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte opečené a oloupané stroužky česneku. Přidejte opečený květák a promíchejte. Přilijte zeleninový vývar, přiklopte a vařte 15 minut.
  4. Přidejte rozmarýn a muškátový oříšek. Promíchejte a tyčovým mixérem rozmixujte.
  5. Přilijte ½ hrnku smetany, znovu promíchejte a servírujte. Můžete ozdobit rozmarýnem, sušenými chilli papričkami a smetanou.
Linecké a plněné ořechy

Ke klasickým druhům, které na míse s cukrovím nesmí chybět, patří linecké a ořechy. Vyzkoušejte je...

Linecké a plněné ořechy
Quiche s cuketou a rajčaty

Dorazil k nám ze země galského kohouta a rázem si získal srdce všech fajnšmekrů. Slaný koláč,...

Quiche s cuketou a rajčaty
Měkké bezlepkové perníčky na Nový rok

Na Nový rok to chce nějakou tu mňamku. Třeba měkké bezlepkové perníčky. Příprava zabere trochu času, ale zato si pak pochutnáme

Měkké bezlepkové perníčky na Nový rok