2018-04-10 Tlačenka česká bezlepková tradiční pochoutka

Tlačenka: tradiční česká bezlepková pochoutka

Plátek tlačenky s trochou octa, lehce opepřený a osolený. V kombinaci s pivem je tato „chuťovka“ stálicí české kuchyně. Říká se, že ji buď milujete nebo se jí vyhýbáte.

Dříve se tlačenky vařily při zabijačkách a tedy pouze v zimních měsících. Zabijačky se musely stihnout do masopustního úterý, protože od Popeleční středy přicházelo postní období. Mrazivé měsíce, kdy se výrobky z masa a vnitřností daly lépe uchovat, vybízely také k pořádání svatebních hostin. Proto z našich vesnic známe veselice, na kterých nechyběly ovary, jitrnice a jelítka nebo zmíněná tlačenka.

Tlačenka se vyrábí z různých druhů mas, ta tradiční domácí nejčastěji z prasete. Typickými ingrediencemi při přípravě jsou vepřová hlava a koleno, vepřový jazyk, játra, kůže, k tomu cibule a tradiční koření jako pepř, majoránka, nové koření a česnek.

Existuje mnoho různých druhů tlačenky, selská, ovarová, šunková či játrová. Tmavá tlačenka navíc obsahuje vymíchanou krev. Pokud máte chuť na lehčí verzi tlačenky, zkuste drůbeží. K sehnání jsou i zajímavé netradiční druhy, třeba tlačenka kachní.

Jak je to s želatinou a klouby?

Hojně tradovaná babská rada, že konzumace tlačenky prospívá kloubům, bohužel platí jen částečně. Tlačenka skutečně obsahuje přirozený kolagen, který klouby vyživuje, museli bychom ji ale jíst pravidelně, dlouhodobě a ve větším množství, každý den asi 200 g. Navíc tlačenka obsahuje kolagen v neštěpené formě, a ten má menší účinnost než naštěpené kolagenní peptidy.

Pokud věříte, že není na světě nic tak dobrého a unikátního jako česká „tláča“, možná vás překvapíme. Tradiční skotské jídlo zvané haggis se naší tlačence podobá. Připravuje se z ovčích vnitřností, ke kterým se přidává lůj, cibule, koření a ovesné vločky. Originální recept je spojován i s originálním způsobem servírování. Nechybí skotský dudák ve slavnostním kroji, přednes tradiční skotské básně a přípitek whiskou. Uznejte, že je to skoro stejně poetické jako naše tradiční česká zabijačka s jedním z jejích symbolů – tlačenkou!

Superpotraviny z českých luhů a hájů

Když se dnes řekne superpotravina, představí si většina z nás spíše nějakou exotickou, hůře dostupnou potravinu...

Superpotraviny z českých luhů a hájů
Novinka: Přenosný testovač jídla na lepek

Firma 6SensorLabs ze Spojených států zahájila předprodej svého inovativního výrobku – kapesního testovacího přístroj potravin n

Novinka: Přenosný testovač jídla na lepek