Bezlepkové burgry

Burgery, burgery a zase burgery! Pondělí 28. května je dnem hamburgerů

Téma burgerů snad není ani třeba vysvětlovat. Máme je opravdu moc rádi, akorát tedy dost často trpíme tím, že sehnat někde bezlepkovou variantu není zrovna jednoduché. Proto si je připravujeme sami. S partičkou o víkendu, ale stejně tak i během týdne. Protože tyhle bezlepkové burgery dělají pondělí lepším 🙂 Obzvlášť, když je 28. kveten dnem hamburgerů!

Ingredience:
Na bezlepkové bulky:
260 g bezlepkové mouky + na posypání,
10 g čerstvého droždí,
10 ml mléka,
90 ml vlažné vody,
2 vejce M,
lžička krystalového cukru,
lžíce oleje,
špetka soli,
špetka sezamových semínek

Na burgery:
1 vejce M,
lžička dijonské hořčice,
lžička worcestrové omáčky,
2 stroužky česneku,
½ střední cibule,
½ lžičky soli,
½ lžičky pepře,
450 g mletého hovězího

TIP: vlastní směs není potřeba míchat. Skvěle poslouží i  4 hovězí burgříky s cibulkou od Ládi Grilemana.

Na ozdobu:
2 lžičky kečupu,
6 kroužků červené cibule,
2 plátky čedaru,
2 lžičky majonézy,
2 listy ledového salátu
4 plátky opečené Poctivé selské slaniny,
4 plátky rajčat

Postup:

  1. V menší misce smíchejte droždí s cukrem a utřete vidličkou. Přilijte mléko a promíchejte.
  2. Ve větší míse smíchejte mouku, se solí, přilijte kvásek, přidejte 1 vejce, přilijte vodu a olej. Pořádně promíchejte, pokud těsto lepí, přisypte mouku. Jakmile vám vznikne pružné těsto, vytvarujte bochánek, posypte moukou, přikryjte utěrkou a nechte zhruba hodinu kynout na teplém místě.
  3. Předehřejte troubu na 180 °C. Pomoučněte vál a na něm vypracujte dvě bulky, které položte na plech vyložený pečicím papírem. Rozkvedlejte vejce a obě bulky jím pořete. Posypte seznamem a dejte na 25 minut péct. Poté nechte vychladnout a obě rozkrojte.
  4. V míse smíchejte všechny ingredience na dva burgery, vytvarujte a dejte na plech vyložený pečicím papírem, nebo na gril. Pečte zhruba 15-20 minut při 200 °C.
  5. Spodní díl housky potřete majonézou, na ni položte ledový salát a vrstvěte opečenou slaninu, hotové maso, plátek čedaru, kečup, plátky rajčete a cibuli. Přiklopte horním dílem bulky a podávejte.

 

Jak na moravské bezlepkové koláče

Za dlouhých zimních večerů nebo při sychravém víkendovém odpoledni možná zbude čas na trochu složitější přípravu dobrot. Napřík

Jak na moravské bezlepkové koláče
Těstoviny z jednoho hrnce

Máte malý byt a nechce se vám špinit zbytečně moc nádobí? Potom je tento recept...

Těstoviny z jednoho hrnce
Jak na bezlepkový medovník

Pokud se zajdeme zahřát do kavárny ve městě nebo na horách sundáme lyže a objednáme si kávu, nezřídka nás lákají i na medovník.

Jak na bezlepkový medovník