2018-05-08 Cesta kolem světa Jíst jídla na ulici můžete i s celiakií

Cesta kolem světa? Jíst pouliční jídla můžete i s celiakií

Možná sníte o cestě kolem světa, možná se jen chystáte na letní dovolenou do ciziny. Pokud jste celiak a chcete si pestrou cizí kuchyni užít, nebojte se jíst jídla vařená přímo na ulici. Tak radí celiakům-cestovatelům známá bloggerka Jodi Ettenbergová, nomádka a celiačka, která už „ochutnala“ téměř celý svět.

Původní profesí právnička propadla cestování a objevování neznámých jídel asi před deseti lety. Jodi založila svůj vlastní blog LegalNomads.com, který se postupem času stal vyhledávanou platformou pro cestovatele díky cenným radám i osobitému stylu mladé bloggerky, fotografky a gurmánky.

Jak si užít pouliční jídlo a neotrávit se?

Každý, kdo cestuje, asi potvrdí, že poznávání cizích pokrmů bývá provázeno i nepříjemnými střevními příhodami způsobenými otravou z jídla a u celiaků také nechtěným požitím lepku. Někdo si z opatrnosti odpírá stravu z různých pouličních stánků a tržnic, podle Jodi se tak ale ochuzuje o ty nejúžasnější gastronomické zážitky. Bloggerka po letech cestování ví, která doporučení je potřeba na ulici dodržovat, aby se člověk vrátil domů bez prožité střevní epizody.

Uvař to, upeč to, oloupej to nebo to nech být, říká se mezi cestovateli. Jodi navíc doporučuje, pokud se vydáváte do zemí nebo oblastí se špatnou hygienou vody, vyvarujte se masových pokrmů.  Velmi se jí osvědčilo nosit s sebou vlastní skladný příbor nebo asijské hůlky. Pokrmy například v Asii se často servírují na jednorázové nádobí, s příborem už to tak slavné ale není. Nebojte se i na ulici vytáhnout vlhčené ubrousky a příbor si prostě vyčistit.

Při stravování venku také dobře poznáte, jak rychle se jídlo točí a kdo ho jí. Ideální je vytipovat si stánky s dlouhou frontou, ve které stojí i ženy a děti. Je větší pravděpodobnost, že pokrmy budou čerstvé a snese je i váš žaludek.

Celiaci navíc na ulici mohou mnohem snadněji kontrolovat, jak se nakládá s jednotlivými surovinami, v jakém jsou stavu a případně i včas zastavit pouličního kuchaře v použití podezřelé ingredience. Ať už na ulici nebo v restauraci, dobré je brát s sebou kartičku s informacemi o celiakii v místním jazyce.

Procházíte-li mezi stánky, můžete chvíli pozorovat, jak prodejci nakládají s penězi. Ideální samozřejmě je, pokud jsou u stánku dva, kdy jeden zodpovídá za vaření a druhý za kasu. Pokud stánkař zároveň vaří i operuje s penězi, hledejte ty, kteří používají při vaření rukavice.

Jezte, když jedí místní. V některých zemích se snídá pro nás příliš brzo, v jiných se obědvá až v pozdním odpoledni. Je bezpečnější nenechat bakteriím žádný čas, aby se pomnožily na chladnoucím pokrmu, proto se doporučuje přizpůsobit režim cestovatelů režimu místních obyvatel.

Když jím na ulici, mám jako celiak pocit největší kontroly, říká Jodi Ettenbergová a povzbuzuje i další výletníky, aby se nebáli rušných stánků a tržišť. Kromě zážitku z úžasného jídla tak prý nejlépe poznají i místní lidi a kulturu země.

Zdroj: Legalnomads.com

Superpotraviny z českých luhů a hájů

Když se dnes řekne superpotravina, představí si většina z nás spíše nějakou exotickou, hůře dostupnou potravinu...

Superpotraviny z českých luhů a hájů