Jahodové palačinky s mascarpone

Jahodové palačinky s mascarpone – takové může být vaše sladké bezlepkové úterý

Kdo říká, že se ve všední den nemůže mlsat? A téměř letní počasí k tomu přímo vybízí! Takže na dnešek pro vás máme výborné jahodové palačinky s mascarpone.

Ingredience (na 8 až 10 palačinek):
hrnek pohankové mouky,
2 Česká vejce L,
hrnek Mléka čerstvého Selského 3,5 %,
špetka soli,
2 lžíce řepkového oleje + olej na smažení,
hrnek vroucí vody

Na náplň:
¾ hrnku sýru mascarpone,
lžíce citronové šťávy,
¼ hrnku Tatra Salko,
lžíce kokosového oleje,
300 g čerstvých jahod,
2 lžíce třtinového cukru

Postup:

  1. V míse vyšlehejte vejce se špetkou soli. Přimíchejte vroucí vodu a postupně přidávejte mouku. Do směsi vmíchejte olej a mléko a nechte chvilku odpočívat.
  2. Mascarpone vyšlehejte se šťávou a Salkem a dejte do lednice. Jahody omyjte, odkrojte zelenou část a nakrájejte na plátky.
  3. Rozpalte nepřilnavou pánev na palačinky, popřípadě ji lehce potřete olejem, vlijte zhruba ¼ hrnku těsta a rozprostřete po pánvi. Opékejte zhruba 1-2 minuty, dokud spodní část lehce nezhnědne a nepřichytává se a otočte a opékejte další minutu až dvě. Postup opakujte, dokud nezpracujete celé těsto.
  4. Ve vyšší pánvi rozehřejte kokosový olej, přidejte připravené jahody a osmahněte (zhruba minutu). Pak přidejte cukr a smažte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Odstavte z plotny a nechte vychladnout.
  5. Vychladlé palačinky lehce potřete připraveným krémem z mascarpone, po sypte jahodami a složte. Ihned podávejte.
Bezlepkové škvarkové pagáčky

Recepty na sladké jsme tu měli už mnohokrát, takže pro změnu si život trochu osolme. Což takhle bezlepkové škvarkové pagáčky? N

Bezlepkové škvarkové pagáčky