Zapečený chřest

Užijte si čerstvý chřest ve variaci se sýrem a sušenou šunkou!

Chřest dnes běžně dostanete prakticky v každém větším obchodě s potravinami. A je to dobře! Tahle jarní lahůdka na stoly českých domácností patřila od nepaměti. My vám přinášíme lahodný bezlepkový recept se sýrem a sušenou šunkou.

Ingredience:
600 g čerstvého zeleného chřestu,
2 lžíce citronové šťávy,
lžička řepkového oleje,
10 plátků sušené šunky,
100 g strouhaného sýra,
100 ml Tatra Smetany ke šlehání,
1 vejce,
1 lžička dijonské hořčice,
sůl na dochucení,
3 lžíce bílého vína.

Postup:

  1. Chřest omyjte a odkrojte dřevnaté konce. Naplňte hrnec vodou, osolte a přiveďte k varu. Do vroucí vody dejte chřest a povařte 2 minuty, aby byl takzvaně na skus měkký. Vodu slijte a ponořte do ledové vody, aby se zachovala barva a křehkost.
  2. V misce vyšlehejte vejce se smetanou, přimíchejte citronovou šťávu, hořčici, víno, sýr a lehce osolte.
  3. Předehřejte troubu na 220 °C. Uvařený chřest rozdělte na svazky po 3-4 stvolech a obalte je šunkou. Olejem vymažte pekáček, vyskládejte do ní šunkou obalené svazky a přelijte směsí ze sýra a smetany.
  4. Pekáček vložte do trouby a pečte 15-20 minut. Podávejte s vařeným bramborem.