2018-06-15 5 tipů, jak si maximálně užít grilování

5 tipů, jak si maximálně užít grilování

Když masíčko zasyčí na grilovacím kameni a rozvoní se po okolí, sbíhají se sliny všem u grilu i sousedům v ulici. Grilovací sezóna v Česku byla letos díky horkému jaru zahájena velmi brzo, proto jistě uvítáte pět tipů Bezlepek.cz, jak si zahradní grilovačku užít bezpečně a na maximum. Nezáleží přitom, zda grilujete na balkoně nebo v zahradě.

Pozor na tuk!

Aby grilování bylo bezpečné a nevystavovali jsme se zbytečně rakovinotvorným látkám, je potřeba dodržet dvě jednoduchá pravidla. Maso nesmí být přímo vystaveno plamenu a kouři, aby nedocházelo k tvorbě rakovinotvorných látek na jeho povrchu, a dále „neškvařit“ tučné maso. Některé jedovaté látky totiž vznikají při odkapávání tuku na rozžhavené uhlí a teplý vzduch je vynáší na potravinu, kterou grilujeme.

Do ohýnku klidně šišky, na gril nejlépe dřevěné uhlí

Kvůli výše zmíněným rakovinotvorným látkám nedoporučujeme péct maso na otevřeném ohni. Do táboráku patří klidně i šišky a dřevo s velkým podílem pryskyřic, na gril ale nikoli. Grilujte zásadně na dřevěném uhlí a nenechávejte svoje kulinářské speciality vzplanout. Je dobré mít po ruce „hasicí přístroj“ v podobě proděravěné PET lahve s vodou.

Na gril pusťte i rybičku nebo dietnější drůbeží

Na gril se báječně hodí libové maso. Jednak tolik nezahřešíte na svoji štíhlejší linii, a dále nebudete riskovat odkapávání a spalování tuku v ohni. Čerstvá ryba a kvalitní drůbeží maso umí mile překvapit, důležité ale je maso na grilu zbytečně dlouhým pečením nevysušit.

Jezte k masu hořčici a používejte koření

Hořčice a marinády maso skvěle chuťově doplňují, ale nejen to! Výzkumy ukázaly, že hořčičné semínko a některá koření obsahují vysoký podíl alkaloidů flavonoidů, které na sebe dokáží vázat karcinogenní látky. Ty jsou pak bezpečně vyloučeny z těla ven. Z tohoto pohledu je výhodné přidávat do marinád oregano, tymián nebo rozmarýn.

Na hliníkové grilovací podložky nepatří kyselé

Naše poslední rada, jak si grilování bezpečně užít, se týká používaných hliníkových „vaniček“. Pomáhají při grilování ochránit potraviny před spálením, nesmí ale přijít do styku s kyselým prostředím, jako jsou různé marinády s citronem, octem, hořčice, rajčata apod. Hliník pod vlivem kyselin totiž proniká do jídla.

Bezpečné grilování a úžasnou grilovací sezónu vám přeje Bezlepek.cz!