Jahodový sen

Jahodový sen – lahodný letní dort bez lepku

Zahradní i lesní jahody si teď můžeme užívat plnými doušky. Letošní vydařená sezóna přímo vybízí k přípravě jahodových pochoutek. Pokud si chcete připravit neobvyklý dezert, pojďte se s námi podívat na Jahodový sen. Tenhle letní dort si zamilujete. Mimochodem – jahody jsou zdraví celkem dost prospěšné. Sice jde o častý alergen, ale komu jahody nevadí, ten z nich může jen benefitovat. Jde o ovoce s nízkým obsahem kalorií (dokonce méně než meloun). Jahody pomáhají lidem trpícím dnou a revmatismem, díky obsahu železa jsou vhodné pro lidi s chudokrevností, jsou bohaté na antioxidanty, ale pomáhají i lidem s onemocněním ledvin, jater či srdce. Pomáhají také s problémy se zácpou či hemoroidy. Zkrátka: jahoda je takový malý chutný pomocník.

Ale abychom o jahodách jen nemluvili, tak si teď už pojďme připravit dort.

Ingredience

Na bezlepkový korpus:
4 Česká podestýlková vejce velikosti M,
⅓ hrnku krupicového cukru,
½ hrnku mandlové mouky,
2 lžíce bezlepkové mouky,
špetka soli

Na jahodovou náplň:
500 g čerstvých jahod,
šťáva z jednoho citronu,
lžíce citronové kůry,
2½ lžíce moučkového cukru,
pytlík želatiny na nepečené dorty,
200 g jogurtu řeckého typu,
300 ml Olma Smetany ke šlehání 33 %

Na vanilkový krém:
300 ml Olma Smetany ke šlehání 33 %,
2 lžíce moučkového cukru,
½ lžičky vanilkového extraktu

Na ozdobu:
čerstvé lístky z růže

Postup:

  1. Rozehřejte horkovzdušnou troubu na 170 °C. Připravte si dortovou formu (průměr 23 cm) a vyložte pečicím papírem.
  2. Připravte si těsto na korpus. Oddělte žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli vymíchejte sníh. Postupně přimíchejte cukr. Poté přidávejte po lžících rozkvedlané žloutky.
  3. V druhé míse smíchejte mandlovou a bezlepkovou mouku a jemně vmíchejte směs z bílků. Těsto vlijte do dortové formy a pečte 25 minut.
  4. Mezitím si připravte jahodovou náplň. Jahody očištěte, zbavte zelených stopek a přepulte. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a jakmile vyndáte hotový korpus, dejte do trouby na 10 minut opéct.
  5. Jahody rozmixujte a přes síto přeceďte do mísy a nechte lehce vychladnout. Přimíchejte citronovou šťávu, moučkový cukr a jogurt. Připravte želatinu podle návodu, přidejte do jahodové směsi a pořádně rozmíchejte šlehačem. V další míse vymíchejte šlehačku a jemně vmíchejte k jahodám.
  6. Vychladlý korpus přepulte na dva stejné díly. Spodní díl dejte zpět do formy, přelijte jahodovou náplní a na ní jemně položte vrchní díl korpusu. Dejte alespoň na 2-3 hodiny do lednice (nejlépe přes noc), dokud směs neztuhne.

Ke smetaně na krém přidejte vanilkový extrakt a začněte míchat šlehačku, postupně přidávejte cukr. Vyndejte dort z formy a ozdobte po celé ploše a po stranách šlehačkou. Vršek posypte lístky růže a podávejte.

 

Dar moudré Athény aneb sláva olivám

Podle řecké mytologie byl olivovník symbolem bohyně moudrosti. Ta se na Akropoli utkala v souboji s bohem...

Dar moudré Athény aneb sláva olivám
Voňavé perníčky

Ke svátkům prostě patří, Vánoce ani Velikonoce se bez nich neobejdou. Dají se využít na...

Voňavé perníčky
Bezlepkové mrkvové cupcakes

Cupcake, malý rozkošný dortíček s lahodným krémem navrchu. Pokud chcete vyzkoušet elegantní, sladkou, lahodnou jednohubku,...

Bezlepkové mrkvové cupcakes