Jahodový sen

Jahodový sen – lahodný letní dort bez lepku

Zahradní i lesní jahody si teď můžeme užívat plnými doušky. Letošní vydařená sezóna přímo vybízí k přípravě jahodových pochoutek. Pokud si chcete připravit neobvyklý dezert, pojďte se s námi podívat na Jahodový sen. Tenhle letní dort si zamilujete. Mimochodem – jahody jsou zdraví celkem dost prospěšné. Sice jde o častý alergen, ale komu jahody nevadí, ten z nich může jen benefitovat. Jde o ovoce s nízkým obsahem kalorií (dokonce méně než meloun). Jahody pomáhají lidem trpícím dnou a revmatismem, díky obsahu železa jsou vhodné pro lidi s chudokrevností, jsou bohaté na antioxidanty, ale pomáhají i lidem s onemocněním ledvin, jater či srdce. Pomáhají také s problémy se zácpou či hemoroidy. Zkrátka: jahoda je takový malý chutný pomocník.

Ale abychom o jahodách jen nemluvili, tak si teď už pojďme připravit dort.

Ingredience

Na bezlepkový korpus:
4 Česká podestýlková vejce velikosti M,
⅓ hrnku krupicového cukru,
½ hrnku mandlové mouky,
2 lžíce bezlepkové mouky,
špetka soli

Na jahodovou náplň:
500 g čerstvých jahod,
šťáva z jednoho citronu,
lžíce citronové kůry,
2½ lžíce moučkového cukru,
pytlík želatiny na nepečené dorty,
200 g jogurtu řeckého typu,
300 ml Olma Smetany ke šlehání 33 %

Na vanilkový krém:
300 ml Olma Smetany ke šlehání 33 %,
2 lžíce moučkového cukru,
½ lžičky vanilkového extraktu

Na ozdobu:
čerstvé lístky z růže

Postup:

  1. Rozehřejte horkovzdušnou troubu na 170 °C. Připravte si dortovou formu (průměr 23 cm) a vyložte pečicím papírem.
  2. Připravte si těsto na korpus. Oddělte žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli vymíchejte sníh. Postupně přimíchejte cukr. Poté přidávejte po lžících rozkvedlané žloutky.
  3. V druhé míse smíchejte mandlovou a bezlepkovou mouku a jemně vmíchejte směs z bílků. Těsto vlijte do dortové formy a pečte 25 minut.
  4. Mezitím si připravte jahodovou náplň. Jahody očištěte, zbavte zelených stopek a přepulte. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a jakmile vyndáte hotový korpus, dejte do trouby na 10 minut opéct.
  5. Jahody rozmixujte a přes síto přeceďte do mísy a nechte lehce vychladnout. Přimíchejte citronovou šťávu, moučkový cukr a jogurt. Připravte želatinu podle návodu, přidejte do jahodové směsi a pořádně rozmíchejte šlehačem. V další míse vymíchejte šlehačku a jemně vmíchejte k jahodám.
  6. Vychladlý korpus přepulte na dva stejné díly. Spodní díl dejte zpět do formy, přelijte jahodovou náplní a na ní jemně položte vrchní díl korpusu. Dejte alespoň na 2-3 hodiny do lednice (nejlépe přes noc), dokud směs neztuhne.

Ke smetaně na krém přidejte vanilkový extrakt a začněte míchat šlehačku, postupně přidávejte cukr. Vyndejte dort z formy a ozdobte po celé ploše a po stranách šlehačkou. Vršek posypte lístky růže a podávejte.

 

Zázvorové sušenky

Jestliže se nechcete před svátky stresovat, postupujte podle předem promyšleného plánu. To platí nejen pro...

Zázvorové sušenky