2018-07-20 Australská celiačka se v restauraci vážně „otrávila“ lepkovou vaflí

Australská celiačka se v restauraci vážně „otrávila“ lepkovou vaflí

Proklamovaná bezlepková vafle z místní restaurace přivodila mladé ženě vážné zdravotní problémy. Kate Williamsová z australského Perthu, které celiakii diagnostikovali už v prvním roce života, po jejím požití skončila v nemocnici s výpadky vědomí a lehkým selháním ledvin.

„Kdybych byla nemocná nebo byla starší člověk a měla takovou reakci, mohla bych zemřít,“ uvedla k nešťastnému případu Kate, která se vášnivě věnuje CrossFitu a jinak se cítí velmi vitálně. Zážitek naprosto otřásl důvěrou Kate v „bezlepková“ jídla v restauracích.

Australance v restauraci omylem podali lepkovou vafli, žena skončila v nemocnici Credit: thewest.com.au
Australance v restauraci omylem podali lepkovou vafli, žena skončila v nemocnici
Credit: thewest.com.au

Majitelka restaurace, ve které žena večeřela, zjišťovala, jak se vlastně chyba stala. Podle jejích slov se s podobným problémem nikdy dříve nesetkali. Na jídelníčku restaurace se objevovaly položky s „bezlepkovou variantou“, zároveň se ale restaurace zbavovala odpovědnosti klausulí, že jídla mohou stopy lepku obsahovat.

Shodou okolností ve stejné době na jiném místě v Austrálii – v Melbourne – vyšlo najevo, že téměř 10 % potravin, které jsou v restauracích a kavárnách prezentovány jako bezlepkové, ve skutečnosti lepek obsahuje. K problému se vyjádřila také Cathy Di Bellová z australského spolku celiaků. Podle ní není možné, aby restaurace na jednu stranu lákaly zákazníky na bezlepkové jídlo a na stranu druhou to zpochybňovaly. Lepek podle Di Bellové představuje „zapomenutý alergen“, který mnozí berou na lehkou váhu.

Organizace se snaží pomoci a vytvořila pro restaurace bezlepkový akreditační program. Mnozí Australané jsou přesvědčeni, že pro ty subjekty, které svoji kuchyni prezentují jako bezlepkovou, by program měl být povinný.

„Pokud restaurace není připravená vynaložit určitý čas a námahu, aby se ujistila, že jídlo je bezlepkové, nemůže ho tak přeci prezentovat,“ zlobí se poškozená Kate Williamsová. Té restaurace nabídla 40dolarovou kompenzaci za příslib zachování důvěrnosti. Mladá celiačka ale nabídku podle jejích slov spíše odmítne. „O problémech stravování je potřeba hovořit a veřejnost vzdělávat. Já jsem po mé zkušenosti ztratila víru a bude trvat asi dlouho, než se klidně a bez obav půjdu najíst ven,“ dodává Kate.

Zdroj: TheWest.com.au