2018-07-01 Lepek stojí za třemi typy onemocnění

Lepek stojí za třemi typy onemocnění. Celiakie je nejvážnější

Život bez pšenice a dalších obilnin, které obsahují zapovězený lepek, není jednoduchý. Je to ale jediná možná cesta, pokud se u člověka projeví některá ze tří nemocí s lepkem provázaných. Vedle intolerance a alergie na lepek může za obtížemi stát i celiakie. Ta je ze zmíněných onemocnění nejvážnější, především proto, že při ní imunitní systém napadá vlastní tkáně.

Intolerance a celiakie se na první pohled projevují podobně. Bolesti břicha, průjmy, bolesti kloubů a velká únava, to vše pacienty shodně trápí, pokud konzumují lepek. V současné době medicína nezná žádný specifický marker vhodný pro diagnostiku intolerance. Pokud u pacienta testy vyloučí celiakii, lze diagnózu intolerance potvrdit pouze efektem bezlepkové diety. Když u pacienta příznaky vymizí a vrátí se zpět až při znovuzatížení lepkem, nezbývá, než lepek z jídelníčku vyřadit. Nesnášenlivost lepku se jinak označuje také jako citlivost na lepek nebo neceliakální glutenová senzitivita.

Oproti intoleranci je celiakie výrazně zákeřnější chorobou a ne nadarmo se označuje jako chameleon. Může se projevovat jinak než rozhozeným trávením. Pacienti s celiakií trpí ekzémy, psychickými obtížemi, neurologickými problémy nebo zdánlivě nemají příznaky žádné. Uvnitř těla ale nemoc škodí. Autoimunitní charakter nemoci je nebezpečný tím, že lepek stimuluje tělo k napadání vlastních tkání. Tenké střevo celiaka postupně atrofuje a čím déle celiak lepek jí, tím větší škodu na střevě nemoc napáchá.

Protože tělu nefunguje dobře orgán, který vstřebává důležité živiny z potravy, přichází časem problémy spojené s podvýživou a malnutricí, kdy chybí základní živiny, vitamíny, stopové prvky atd. V těle se pak spouští přidružené problémy, chudokrevnost, osteoporóza nebo další autoimunitní poruchy. Celiakie je nebezpečná tehdy, pokud o ní nemocný neví.

Třetím typem zdravotního problému spojeného s lepkem je alergie. Nejčastěji přicházejí příznaky velmi krátce po konzumaci lepku. Během několika minut až desítek minut začne postiženého svědit v ústech a krku, přichází bolesti žaludku, průjem, nadýmání nebo kopřivka. Ve vzácných případech může vést až k anafylaktickému šoku, život ohrožujícímu stavu. Na rozdíl od celiakie se alergie může v životě objevit a zase odeznít. Diagnóza se stanovuje pomocí krevních nebo kožních testů na alergologii.

I některé giny, whisky a vodky jsou bezlepkové

I lidé nemocní celiakií možná v životě někdy zatouží připít si skleničkou whisky nebo vodky. Drtivá většina ale tohoto tvrdého

I některé giny, whisky a vodky jsou bezlepkové