Léto vybízí k mlsání. Pojďme použít ovoce z našich zahrad! Tento recept na mandlový koláč si schovejte i na dobu úrody ostružin 😉
Ingredience:
125 g mandlové pasty (nebo pomazánky),
115 g másla Tatra,
100 g krystalového cukru + 1½ lžičky na posypání,
3 Česká vejce velikosti L,
¾ lžičky vanilkového extraktu,
¾ lžičky mandlového extraktu,
75 g bezlepkových ovesných vloček,
90 g mandlové moučky,
¾ lžičky bezlepkového kypřícího prášku,
½ lžičky soli,
125 g čerstvých malin,
hrst mandlových plátků,
120 ml Olma smetany ke šlehání,
lžička vanilkového extraktu,
moučkový cukr na posypání
Postup:
- Ovesné vločky rozemelte na moučku. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte trochou mandlové moučky. Troubu rozehřejte na 180 °C.
- V misce rozmixujte dohladka máslo s mandlovou pastou (cca 3 minuty). Postupně přidejte vejce, zapracujte a přidejte mandlový a vanilkový extrakt a cukr.
- Do těsta přisypte mandlovou a ovesnou moučku, kypřící prášek a sůl. Důkladně promíchejt a těsto vlijte do koláčové formy.
- Do těsta rozmístěte pravidelně maliny, posypte mandlovými plátky a posypte krystalovým cukrem. Dejte péct na 40-50 minut. Hodinu nechte vychladnout.
- Smetanu vyšlehejte, přidejte vanilkový extrakt a podávejte s koláčem.