Letní mlsání: bezlepkový malinovo-mandlový koláč

Léto vybízí k mlsání. Pojďme použít ovoce z našich zahrad! Tento recept na mandlový koláč si schovejte i na dobu úrody ostružin 😉

Ingredience:
125 g mandlové pasty (nebo pomazánky),
115 g másla Tatra,
100 g krystalového cukru + 1½ lžičky na posypání,
3 Česká vejce velikosti L,
¾ lžičky vanilkového extraktu,
¾ lžičky mandlového extraktu,
75 g bezlepkových ovesných vloček,
90 g mandlové moučky,
¾ lžičky bezlepkového kypřícího prášku,
½ lžičky soli,
125 g čerstvých malin,
hrst mandlových plátků,
120 ml Olma smetany ke šlehání,
lžička vanilkového extraktu,
moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Ovesné vločky rozemelte na moučku. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte trochou mandlové moučky. Troubu rozehřejte na 180 °C.
  2. V misce rozmixujte dohladka máslo s mandlovou pastou (cca 3 minuty). Postupně přidejte vejce, zapracujte a přidejte mandlový a vanilkový extrakt a cukr.
  3. Do těsta přisypte mandlovou a ovesnou moučku, kypřící prášek a sůl. Důkladně promíchejt a těsto vlijte do koláčové formy.
  4. Do těsta rozmístěte pravidelně maliny, posypte mandlovými plátky a posypte krystalovým cukrem. Dejte péct na 40-50 minut. Hodinu nechte vychladnout.
  5. Smetanu vyšlehejte, přidejte vanilkový extrakt a podávejte s koláčem.
Quiche s cuketou a rajčaty

Dorazil k nám ze země galského kohouta a rázem si získal srdce všech fajnšmekrů. Slaný koláč,...

Quiche s cuketou a rajčaty
Polévky pro zahřátí

Polévka představuje ideální zimní pokrm. Dřív se na stole objevovala denně, bylo to jídlo levné,...

Polévky pro zahřátí
Vyzkoušejme trochu jinou vánočku

Hodně bezlepkářů si nechává vánočky péct, zvláště když v posledních letech jde kvalita přece jen nahoru. Pokud ale chcete vyzko

Vyzkoušejme trochu jinou vánočku